U.S. Air Force

Wanneer vloog het eerste straalvliegtuig?

Ingenieurs van het Duitse bedrijf Heinkel ontwikkelden in het diepste geheim het eerste straalvliegtuig. De nieuwe technologie werd gepatenteerd, maar de Heinkel He 178 was niet zo’n groot succes als ze hadden gehoopt.

Het eerste straalvliegtuig, Heinkel He 178, maakte zijn eerste testvlucht op 27 augustus 1939.

Het was van het Duitse bedrijf Heinkel, waarvan de ingenieurs het patent op een nieuwe technologie hadden verkregen.

De firma had een straalmotor ontwikkeld die aan de voorkant lucht in een compressor zoog. De lucht werd samengeperst, met brandstof vermengd en aangestoken, waardoor hij sterk uitzette.

Hierbij kwam veel warmte vrij, die naar achteren schoot en zo voortstuwing creëerde. Tijdens de testvlucht bereikte de Heinkel He 178 een ongekende 600 km/h.

Luftwaffe wijst aanbod van Heinkel af

Het toestel werd in het diepste geheim ontwikkeld, maar in november 1939 nam Heinkel contact op met de Luftwaffe om het te demonstreren.

Kort daarvoor was de Tweede Wereldoorlog uitgebroken, en Heinkel hoopte dat de Luftwaffe interesse zou hebben in het vliegtuig.

De militaire leiders waren echter niet onder de indruk van het toestel, vooral niet van de actieradius. Bovendien was de Luftwaffe heimelijk zelf bezig om een straalvliegtuig te ontwikkelen.

De originele Heinkel He 178 uit 1939 werd in 1943 verwoest bij een geallieerd bombardement van Berlijn.

© Wikimedia / US Air Force

Heinkel He 178

Gewicht (leeg)

1620 kg

Lengte

7,48 m

Spanwijdte

7,20 m

Motor

1 x HeS 6 turbojet-motor

Actieradius

Ca. 200 km