Het polshorloge werd uitgevonden tijdens de Eerste Wereldoorlog

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het lastig en ronduit levensgevaarlijk om tijdens de gevechten even op je zakhorloge te kijken. Maar alles moest op tijd gebeuren, wat leidde tot een nieuwe, duurzame uitvinding.

In de Eerste Wereldoorlog droeg men polshorloges in leren omhulsels.

© Rolex World & Shutterstock

Het polshorloge is een oude uitvinding die pas doorbrak in de Eerste Wereldoorlog.

Toen de strijd in 1914 losbarstte, droegen chique heren zakhorloges, en het kostte tijd en één hand om te zien hoe laat het was. Dit was lastig op het slagveld, maar de officieren konden niet zonder hun klokje. Alle oorlogsplannen waren tot op de minuut uitgestippeld.

Radio’s waren nog te groot en onhandig om mee te dragen tijdens een aanval, en oprukkende troepen konden niet snel genoeg berichten naar de generaals achter de frontlinie sturen. Daarom moesten ze nauwkeurig de tijden van het aanvalsplan volgen.

In de Eerste Wereldoorlog droeg men polshorloges in leren omhulsels.

© Museum Sønderjylland / Sønderborg Slot

Om makkelijk te kunnen zien hoe laat het was droegen sommige officieren hun klok in een leren omhulsel aan hun pols, en al snel werden polshorloges in massaproductie genomen.

Na de oorlog gingen veel heren polshorloges dragen.

Wat weet je over de Eerste Wereldoorlog?

De Eerste Wereldoorlog betekende het einde van het Duitse Keizerrijk en kostte meer dan 9 miljoen soldaten het leven.

Maar welke gebeurtenis was het startschot van de grote wereldoorlog? Wat was eigenlijk het resultaat van de Slag aan de Somme? En waarom werd het kasteel van Versailles bij Parijs gekozen als locatie om het vredesverdrag te ondertekenen?

Doe onze grote Eerste Wereldoorlog-quiz en test je kennis van de Eerste Wereldoorlog hier.