Hun hele leven lang deelden de gebroeders Lumière de opbrengst van hun uitvindingen eerlijk.

Video: 's Werelds eerste speelfilm uit 1895

De bijna bankroete gebroeders Lumière hebben een doel voor ogen: het eerste filmapparaat maken. Jarenlang zijn ze 16 uur per dag bezig – het is een race tegen de klok en de concurrentie. Maar in 1895 luiden ze een nieuw tijdperk in: dat van de film.

Op 28 december 1895 loopt een groepje Parijzenaren als betoverd naar buiten. In een plaatselijk café hebben ze zojuist de eerste echte bioscoopfilm ter wereld gezien, en ze kunnen hun ogen bijna niet geloven. Foto's die bewegen! Het nieuws gaat als een lopend vuurtje door Parijs, en al snel staan de mensen in de rij voor dit nieuwe medium.

Gebroeders Lumière maken korte films voor het volk

Achter dit succes staan de twee Franse broers Auguste en Louis Lumière, die met hun eerste uitvinding, de cinematograaf, een wereldwijde sensatie teweeg hebben gebracht: een camera die niet alleen bewegende beelden kan opnemen, maar ze ook kan afspelen voor een groot publiek.

Hun eerste voorstelling bestaat uit korte filmpjes met titels als La sortie des usines Lumière (De arbeiders verlaten de fabriek Lumière, 46 seconden), La Mer (De zee, 38 seconden) en de slapstickfilm L'Arroseur arrosé (De sproeier besproeid, 49 seconden). Maar de ontwikkeling van het apparaat ging niet vanzelf. Aan de indrukwekkende voorstellingen in de bioscoop van de gebroeders Lumière gingen jaren van hard werk vooraf.


In Historia 3/2015 kun je meer lezen over de uitvinding van de eerste filmcamera en de speelfilm door de broers Lumière.

Bekijk ook ...