Turkse admiraal redde Columbus’ kaart
Toen de Piri Reis-kaart in 1929 werd ontdekt, stonden historici versteld van de gedetailleerde weergave van de eerste Europese expedities naar Amerika.

Piri Reis maakte een prachtige zeekaart op basis van die van Columbus.
In 1929 belandde een vergeelde kaart op het bureau van museumdirecteur Halil Ethem. Hij was opgedoken bij de verbouwing van Topkapı, het paleis van de Ottomaanse sultans in Istanboel, dat een museum zou worden.
Op de kaart waren de Atlantische Oceaan en de kusten aan weerszijden ervan zeer gedetailleerd weergegeven. Het interessantste waren echter twee teksten op de kaart: ‘De kusten en de eilanden op deze kaart zijn getekend volgens de kaart van Columbus,’ meldt een van die teksten in het Turks.
De tweede, in Arabische letters en cijfers, geeft het jaar 919 van de islamitische kalender aan. Dat is 1510 op de gregoriaanse kalender, wat betekent dat de landkaart slechts 18 jaar nadat Christoffel Columbus voor het eerst naar Amerika voer getekend werd. Het document was gesigneerd met Piri Reis, een admiraal in de Ottomaanse vloot.
De kaart die Columbus zelf gemaakt had was verloren gegaan, en daarmee veel kennis over de ontdekking van de Nieuwe Wereld.
Historici wreven zich dus in de handen bij de vondst van de nieuwe kaart. Twee jaar later werd de echtheid vastgesteld: hij stamde inderdaad uit 1510 en was getekend door Piri Reis, die het bevel voerde over de hele vloot van het Ottomaanse Rijk.