Superduikpak helpt oude 'computers' te vinden

Het meest geavanceerde duikpak aller tijden wordt ingezet bij de zoektocht naar mechanismen op de zeebodem.

Exosuit moet naar 'computers' zoeken

In 1900 vonden sponsduikers een Romeins scheepswrak bij het Griekse eilandje Antikythera. In het wrak werd een mysterieus tandwielmechanisme aangetroffen – de eerste analoge computer ter wereld. Nu wil een team onderzoekers in het 2000 jaar oude schip kijken of er nog meer van dat soort apparaten aan boord zijn. Delen van het wrak liggen echter op 120 meter diepte, en daarom hebben ze de Exosuit nodig, een geavanceerd duikpak.

"Het is in feite een draagbare onderzeeër. De druk in het pak is vergelijkbaar met die in de buitenlucht," zegt duikdeskundige Phil Short tegen de website newscientist.com.

Oud scheepswrak verbergt geheimen


Short maakt deel uit van het team dat het onderzoek gaat uitvoeren. Hij is ervan overtuigd dat er nog meer geheimen schuilgaan in het wrak. De laatste jaren is gebleken dat er nog delen van de lading op de zeebodem liggen en dat er zich een ander, onbekend scheepswrak in de buurt bevindt. Als de wetenschappers een tweede mechanisme of onderdelen van het eerste vinden, kunnen ze meer te weten komen over de werking van het oude apparaat.

Met een gewone uitrusting kunnen duikers hooguit een paar minuten bij het Antikythera-wrak blijven.

Bekijk ook ...