Stalin wilde een leger van aapmensen die zijn bevelen klakkeloos zouden opvolgen.

Stalin bestelde gekloonde elitesoldaten

Stalin wilde Russische vrouwen met orang-oetans kruisen om een leger van sterke en gehoorzame supersoldaten te creëren. Hiermee zou hij de wereld veroveren.

12 februari 2015

Stalin bestelde gekloonde elitesoldaten

Een superleger van behaarde aapmensen. Dat zag Sovjetleider Jozef Stalin voor zich toen hij in 1925 contact opnam met de Russische bioloog en inseminatiespecialist Ilja Ivanovitsj Ivanov.

Door chimpansee- en orang-oetanvrouwtjes met menselijk sperma te bevruchten, wilden Stalin en Ivanov gespierde elitesoldaten maken, die elke vijand de baas konden.

In 1926 ging Ivanov daarom op expeditie naar West-Afrika, waar hij drie chimpansees met mensenzaad insemineerde – zonder succes. Maar hij gaf zijn idee niet op, en korte tijd later keerde de onderzoeker terug naar de Sovjet-Unie in het gezelschap van 15 apen. In Georgië zette hij een laboratorium op.

Vrouwen bevrucht met apenzaad

Maar in plaats van mutanten te baren gingen de apen een voor een dood. Ivanov besefte dat hij iets anders moest proberen: vrouwen bevruchten met het sperma van apen.

Al snel hadden vijf Russische vrouwen zich vrijwillig aangemeld en kon het prestigeproject beginnen. Het experiment liep echter anders dan Ivanov en de vrouwen hadden gedacht ...

Wil je meer lezen?


Wil je weten hoe het experiment van Ivanov afliep, download dan het hele artikel uit Historia 2/2015:

Let op: je hebt een gratis account nodig op onze website om het artikel te kunnen downloaden.

Bekijk ook ...