Sinds wanneer gaan achtbanen over de kop?

Welke achtbaan ging als eerste over de kop?

Rollercoaster

Passagiers gingen met 160 km/h door de achtbaan Grand Centrifugal Railway.

Eerste achtbaan met looping stond in Londen

In 1842 was de populaire Grand Centrifugal Railway in Londen de eerste achtbaan die over de kop ging oftewel een looping had. De baan was ongeveer 60 meter lang. Eén keer per uur namen de passagiers plaats in de karretjes en maakten ze met een vaart van circa 160 kilometer per uur de lus.

Parijs had eerste permanente achtbaan met looping

De eerste permanente achtbaan met een looping opende in 1846 in de Jardins de Frascati in Parijs. De spiraal was twee keer zo groot als de Engelse en een kleine vier meter hoog.

Veel testritten gemaakt

De mensen maakten zich zorgen over de veiligheid van de nieuwe banen, en daarom werden er allerlei testritten uitgevoerd - met zandzakken en apen als passagiers. De Franse krant Journal du Havre deed in augustus 1846 verslag van een testrit met een daadwerkelijke persoon.

"Vooral de hoge snelheid waarmee het karretje de lus in ging, was opmerkelijk", schreef de krant. "Hij (de testrijder, red.) had geen problemen met de ademhaling en vond de rit zo leuk dat hij meteen nog een keer wilde."

1865: het eerste ongeluk

Het grote publiek wilde er echter niet aan en na een ongeluk in 1865 raakte de looping uit de gratie. Pas in de jaren 1970 gingen pretparken massaal achtbanen bouwen die over de kop konden.