Getty Images

Samuel Colt ontwierp de krachtigste zwartkruitrevolver ooit

‘God schiep de mensen, maar Colt maakte ze gelijk.’ Zo werd er gezegd in het 19e-eeuwse Amerika toen Samuel Colt zijn revolver uitvond.

Colt kreeg in 1835 een patent op zijn uitvinding, de ‘revolving pistol’, het roterende pistool, dat in de volksmond al gauw werd afgekort tot ‘revolver’.

De beroemdste colt is de colt 45 uit 1873, de zogenaamde Peacemaker.

1831

Idee ontstaat aan boord

Samuel Colt wordt als 17-jarige door zijn vader naar zee gestuurd, waar de constructie van het roer hem fascineert:

‘Het maakt niet uit welke kant het roer op draait, de spaken zijn gekoppeld aan een mechanisme dat kan blokkeren en het roer vasthoudt.’

Colt maakt een houten model en brengt het principe over op een nieuw prototype pistool waarvan de ­‘spaken’ de kamers van de trommel zijn.

1835

Patent eerst afgewezen

Als Colt in 1832 patent aanvraagt voor zijn revolver wordt dat eerst afgewezen. Het ontwerp lijkt te veel op het eerste vuursteenslotpistool – 17 jaar eerder uitgevonden door de Amerikaanse Elisha H. Collier – dat ook een roterend mechanisme bevat.

Maar de colt onderscheidt zich doordat alle onderdelen machinaal gemaakt kunnen worden en bij slijtage te vervangen zijn.

De colt kost een derde van Colliers pistool en kan snel gerepareerd worden. Na drie jaar lukt het Colt zijn revolver te patenteren, en dankzij zijn verkooptalent krijgt hij van het leger een order van 75 revolvers. Helaas kan hij niet snel genoeg leveren en wordt de order ingetrokken. Colt gaat failliet.

1846

Mexicaanse Oorlog redding voor de colt

Als de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog in 1846 uitbreekt heeft Colt meer geluk. Hij krijgt een bestelling van het Amerikaanse leger voor de levering van 1100 revolvers.

De soldaten krijgen zijn nieuwste model, de twee kilo zware Walker-Colt, de krachtigste zwartkruitrevolver ooit vervaardigd.

Westernhelden als Wyatt Earp en Bat Masterson hadden steevast hun Peacemaker bij zich. En latere beroemdheden zoals Lawrence of Arabia en de Amerikaanse generaal George Patton maakten hem wereldberoemd. De laatste werd zelden gezien zonder zijn twee Peacemakers met ivoren kolf aan zijn riem.

© Polfoto/Corbis

1850

Colt speelt landen tegen elkaar uit

Rond 1850 wordt Europa geteisterd door revoluties, oorlogen en wapenwedlopen. Colt speelt daar slim op in. Hij laat één land weten dat diens vijanden colts hebben besteld.

Uit vrees achterop te raken in de wapenwedloop voelen de andere landen zich ook gedwongen colts te bestellen.

Binnen een paar jaar worden er ruim 250.000 ‘Colt 1851 Navy’-revolvers verkocht. Van de opvolger, de ‘Colt Army Model 1860’, komen er 200.000 stuks op de markt.

In 1861 treedt Colt tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog als vrijwilliger in dienst van de noordelijke staten, maar zijn compagnie komt niet in actie. Een jaar later sterft hij.