Robotleeuw van Da Vinci gereconstrueerd

In 1515 bouwde de homo universalis Leonardo da Vinci een robotleeuw voor de Franse koning. Nu hebben onderzoekers het mechanische dier gereconstrueerd.

De mechanische leeuw van Leonardo da Vinci werd zo beroemd dat de kunstenaar Michelangelo er decennia na diens dood nog over praatte.

© Thomas Samson/Ritzau Scanpix

Ter gelegenheid van de 500e sterfdag van Leonardo da Vinci hebben Italiaanse experts een van de bijzonderste uitvindingen van deze homo universalis gereconstrueerd: een mechanische leeuw.

Da Vinci bouwde de 3 meter lange robotleeuw in 1515 op bestelling van paus Leo X, die met het unieke cadeau in het gevlij hoopte te komen bij de nieuwe Franse koning Frans I.

Leonardo da Vinci had op dat moment al onder meer een robotridder gemaakt, die dankzij een systeem van kabels en katrollen kon zitten en staan en met zijn armen kon bewegen.

Bouwtekeningen zijn niet bewaard gebleven

De tekeningen van de leeuw zijn niet bewaard gebleven, maar Leonardo’s leerling Francesco Melzi woonde de demonstratie ervan bij.

‘Voor de ogen van Frans I, koning van Frankrijk, liet hij een fantastische, vernuftig gebouwde leeuw heen en weer lopen. Het dier stopte en de borst ging open, die vol zat met lelies,’ schreef Melzi.

De gereconstrueerde leeuw, die op diverse plekken in Europa zal worden tentoongesteld, is gebaseerd op een handvol aantekeningen van Leonardo – maar voor een groot deel ook op giswerk.