Shutterstock

Onderzoeker: Ook apen leerden vuur beheersen

Een Zuid-Afrikaanse onderzoeker zegt bewijs te hebben dat een verre verwant Homo sapiens te snel af was.

Diep in een grottenstelsel deed de Zuid-Afrikaanse paleoantropoloog Lee Berger een vondst die volgens hem zo spectaculair is dat de geschiedenis van de mens herschreven moet worden.

In een persbericht meldt hij dat hij op 30 à 40 meter onder de grond sporen van het gebruik van vuur heeft ontdekt.

Berger stelt dat het niet de voorouders van de moderne mens, Homo sapiens, waren die het vuur hier hadden leren beheersen. Het roet op het plafond en de verbrande dierenbotten bevonden zich in een deel van de Rising Star Cave dat vol skeletten ligt van Homo naledi, een meer aapachtige neef van Homo sapiens.

Zo zag Homo naledi er volgens experts wellicht uit.

© Cicero Moraes

Theorie stuit op kritiek

230.000 jaar geleden leefde de nu uitgestorven Homo naledi zij aan zij met Homo sapiens in Afrika. De leden van dit geslacht waren circa 145 centimeter lang, wogen maar 40 kilo en hadden een schedel zo groot als die van chimpansees.

Berger vindt het indrukwekkend dat Homo naledi, met een herseninhoud van maar een derde van die van de mens, diep in het grottenstelsel de weg kon vinden met fakkels en vuren en in staat was er te leven.

Zijn theorie is omstreden en heeft stevige kritiek gekregen van andere onderzoekers omdat hij zijn ideeën niet eerst in een tijdschrift met peer review heeft gepubliceerd.