Lampenverkoper maakte eerste selfie

De selfie is veel ouder dan je dacht. Al in 1839 maakte een Amerikaanse lampenverkoper het eerste zelfportret ter wereld.

Selfie ontstond op straat in Philadelphia

's Werelds eerste selfie werd in het najaar van 1839 gemaakt door de amateurscheikundige Robert Cornelius voor de lampenwinkel van zijn vader in Philadelphia. De techniek waarmee Cornelius zijn foto maakte – daguerreotypie – was een paar maanden eerder ontwikkeld door de Franse schilder en uitvinder Louis Daguerre.

Bestelling wekte interesse voor fotografie

Cornelius werkte in de lampenzaak van zijn vader en had al van jongs af aan een grote belangstelling voor scheikunde. Die nam alleen maar toe toen de uitvinder Joseph Saxon hem in 1839 vroeg om een lichtgevoelige plaat te maken waarmee foto's gemaakt konden worden.

Voor zelfportret was veel geduld nodig

Door deze opdracht sloeg Cornelius zelf aan het experimenteren met de nieuwe technologie, en met zijn eigen camera ontwikkelde hij de techniek verder. Zijn eerste resultaat was een foto van zichzelf: het eerste fotografische zelfportret ter wereld.

Op dat moment was de sluitertijd wel 15 minuten, en hij moest dan ook een hele tijd doodstil blijven staan.

Cornelius werd weer lampenverkoper

Vanwege zijn succes kon Cornelius van 1841 tot 1843 twee fotostudio's in de VS openen. Maar omdat er steeds meer studio's kwamen, hing hij zijn camera aan de wilgen en keerde hij terug naar de lampenzaak van zijn familie.