Hoe oud is het musket?

Wanneer kwam in Europa het musket in gebruik?

Instructie voor het laden van een musket uit 1607: 1) Giet wat kruit in de kruitpan. 2) Druk kruit en kogels aan met de laadstok. 3) Bevestig de brandende lont aan de haan. 4) Plaats het wapen in de fourquet en vuur het af.

Het musket werd rond 1520 door Spaanse troepen in gebruik genomen. Het was krachtiger dan de eerdere haakbus, en zo zwaar dat het bij het schieten door een fourquet, een vork, moest worden ondersteund.

Net als de haakbus werd het musket eerst met een gloeiende lont afgevuurd, die in de haan zat. Als de schutter de trekker overhaalde, drukte de haan de lont in het pankruit, dat in een kleine ruimte naast de loop zat. Dit ontstak het kruit in de loop zelf, waardoor de kogel op het doelwit werd afgevuurd.

Het was een grote verbetering ten opzichte van de handkanonnen van de 15e eeuw, waarbij de schutter het wapen in één hand hield en met de andere de lont in het pankruit stak. Hij moest het wapen ook nog richten, wat de precisie niet ten goede kwam.

Het musket was langer en had een groter kaliber dan zijn voorganger, de haakbus.

Eind 17e eeuw kreeg het musket een zogeheten vuursteenslot, waarbij de haan geen lont meer had maar een stukje vuursteen. Bij het vuren ontstak een vonk het pankruit.

Midden 19e eeuw verving een percussieslot de vuursteen, maar niet veel later werd het musket geheel verdrongen door achterladers, waarbij het hele schietproces binnen in het wapen plaatsvond.