Met de fonograaf uit 1877 werd het mogelijk geluid vast te leggen.

Hoe oud is de platenspeler?

Sinds wanneer kunnen we geluid opnemen en afspelen?

Fonograaf van Edison was een vroege platenspeler

De mensheid heeft veel te danken aan de Amerikaanse uitvinder Thomas Edison. Hij schonk ons de gloeilamp, de microfoon en de filmcamera – en het eerste geslaagde apparaat voor het opnemen en afspelen van geluid.

Edisons fonograaf, zoals hij de vroege versie van de pick-up noemde, was in 1877 gereed voor een demonstratie. Edison ging onaangekondigd langs bij het blad Scientific American, zette zijn apparaat neer en draaide aan de hendel.

"Goedemorgen. Hoe maakt u het? Wat vindt u van de fonograaf?", klonk het uit de geheimzinnige machine.

Emile Berliners grammofoon verving de fonograaf

De fonograaf verschilde in die zin van latere pick-ups dat het geluid kwam van een metalen cilinder in plaats van een plaat. Om de met tinfolie overtrokken opslageenheid liep een groef. Als de cilinder draaide, liep er een naald in de groef die oneffenheidjes in de folie opving. Deze werden omgezet in geluid, dat uit de luidspreker kwam. Met een tweede naald kon de fonograaf opnemen.

In 1878 bracht Edison zijn ontwerp in productie, maar hij bleef het apparaat steeds verbeteren. Omdat de tinfolie al na een paar keer kapot ging, maakte hij cilinders van was, dat niet zo snel versleet door de pick-upnaald.

Begin 20e eeuw legde de fonograaf het echter af tegen de "grammofoon" van Emile Berliner, die platte platen afspeelde. De productie van en opname op deze platen waren veel eenvoudiger.

Bekijk ook ...