Herons aeolipile is de allereerste stoommachine in de geschiedenis.

Heron bouwde 2000 jaar geleden stoommachine

De Griekse uitvinder Heron was de eerste die inzag dat je waterdamp als energiebron kunt gebruiken. In de 1e eeuw n.Chr. bouwde hij een primitieve stoommachine in Alexandrië.

Heron was grootste uitvinder van de oudheid

Er is maar weinig bekend over Heron van Alexandrië. Het grootste deel van zijn leven is in raadselen gehuld, en we weten niet wanneer hij geboren en gestorven is. Maar de bronnen vermelden wel dat de Griekse wiskundige in de 1e eeuw n.Chr. lesgaf aan de universiteit van Alexandrië. En dat hij de grootste uitvinder van de oudheid was.

Stoommachine uitgevonden door Heron

Een van de beroemdste uitvindingen van Heron is de zogeheten aeolipile, een soort primitieve stoommachine. Hij was van metaal gemaakt en zag eruit als een bol met twee pijpjes en twee buizen. Onder de bol stond een ketel met water.

Als het water aan de kook gebracht werd, ging de stoom via de buizen de bol in. Vanwege de toenemende druk in de bol werd de stoom er door de pijpjes weer uitgeperst, en daardoor ging hij draaien.

18e-eeuwse uitvinders gebruiken zelfde principe als Heron

Voor Heron was de bol niet meer dan een speeltje, dat aantoonde dat stoom uitzet bij verhitting. Hoewel zijn uitvinding niet van groot belang was in de oudheid, vormde het principe de basis voor de stoommachines van de 18e eeuw, aan de vooravond van de industriële revolutie ontwikkeld door de Engelsman Thomas Newcomen en de Schot James Watt.

Maar Heron was niet alleen de vader van de stoommachine. Download het hele artikel uit Historia 6/2014, en lees over de windmolen, de muntautomaat en de injectienaald die Heron eveneens uitvond.

Let op: je hebt een gratis account nodig op onze website om het artikel te kunnen downloaden.

Bekijk ook ...