Het gezin Benz maakt in 1894 een uitstapje met Theodor von Liebieg, die in een Benz Victoria de eerste langeafstandsrit maakte: 939 kilometer.

Bertha Benz maakt een autoritje

De gemotoriseerde wagen-zonder-paard van Carl Benz stuitte op veel scepsis. Maar Carls vrouw Bertha zag in dat de uitvinding toekomst had, en op een ochtend ging ze achter het stuur zitten om dat te bewijzen.

12 mei 2014 door Natasja Broström

Bertha Benz ging achter het stuur zitten

De vrouwelijke helft van het echtpaar Benz kreeg de auto voor het eerst goed op gang.

In de vroege ochtend van 5 augustus 1888 was Bertha Benz stieken met haar zoons de garage in geslopen, terwijl haar man, de Duitse uitvinder Carl Benz, nog lag te slapen. Ze wilde naar haar ouders in Pforzheim rijden, ongeveer 100 kilometer verderop. En dat was nogal een waagstuk, want de wagen van Carl Benz had nog nooit meer dan een paar kilometer afgelegd.

Auto had de toekomst volgens Bertha Benz


Na jarenlang zwoegen had Carl Benz een 'paardeloos voertuig' gebouwd, maar de uitvinder twijfelde nog of hij het in productie zou nemen. Maar zijn vrouw Bertha aarzelde niet: de uitvinding van Carl had de toekomst, en zij zou dat bewijzen. Al snel maakte ze met haar zoons een ritje door het Duitse platteland dat de toekomst van de auto zou bepalen.

Lees het hele artikel uit Historia 4/2014 over Bertha Benz en haar waagstuk:

Let op: je hebt een gratis account nodig op onze website om het artikel te kunnen downloaden.

Bekijk ook ...