Shutterstock

Apen gooien geschiedenis van Amerika om

50.000 jaar oude stenen werktuigen dreigden de gangbare theorie over de bevolking van Amerika onderuit te halen. Maar toen kwamen Argentijnse onderzoekers op een idee.

Grotschilderingen in de archeologische goudmijn Pedra Furada tonen aan dat er zo’n 12.000 jaar geleden mensen in het noordoosten van Brazilië woonden.

Deze bewijzen voor menselijke activiteit stroken met de gangbare theorie dat jager-verzamelaars tussen de 19.000 en 26.500 jaar geleden Noord-Amerika binnentrokken en zich daarvandaan naar het zuiden verspreidden.

Het was dan ook een fikse verrassing dat er ineens 50.000 jaar oude werktuigen opdoken in Pedra Furada. Het gaat om simpele slagwerktuigen, die in de steentijd door jager-verzamelaars zouden zijn gebruikt. De vondst dreigde de bestaande ideeën over de komst van de mens naar Noord- en Zuid-Amerika onderuit te halen.

Maar nu hebben twee onderzoekers een oplossing bedacht: volgens hen zijn de werktuigen niet door mensen gemaakt.

Werktuigen zijn zeer primitief

© Tiago Falótico

De schijnbaar door mensen gemaakte werktuigen

© Tiago Falótico

Werktuigen van kapucijnapen

Kapucijnapen zijn verdacht

‘Uit ons onderzoek blijkt dat de werktuigen uit Pedra Furada en naburige opgravingen in Brazilië zijn achtergelaten door kapucijnapen, die 50.000 jaar geleden stenen gebruikten om noten te kraken,’ zegt Frederico Agnolin van het natuurwetenschappelijke museum van Argentinië in Buenos Aires.

‘Er was geen verschil tussen de vermeende 50.000 jaar oude menselijke werktuigen en de gereedschappen die de apen nu gebruiken,’ legt Agnolin uit.