Chapman University, Frank Mt. Pleasant Library of Special Collections and Archives
Defender duikboot

Amateurduiker vindt vermiste onderzeeër met wielen

Uitvinder Simon Lake dacht dat hij een briljant idee had voor een onderzeeër: wielen! Zijn unieke bouwsel lag 70 jaar op de zeebodem, maar toen maakte een duiker er zijn levensmissie van om het terug te vinden.

De Amerikaanse uitvinder Simon Lake bouwde in 1907 de onderzeeër Defender en probeerde de U.S. Navy zo ver te krijgen erin te investeren.

Volgens Lake was het briljante van de onderzeeër dat hij wielen had, waarmee hij over de zeebodem kon rijden, en een luik waardoor duikers naar binnen en buiten konden.

Maar de marine had geen belangstelling, en de onderzeeër eindigde als een curiositeit, in 1929 nog bezocht door Amelia Earhart. Maar in 1946 werd het bouwsel tot zinken gebracht, en sindsdien wist niemand waar het was – tot nu.

Duiker Richard Simon was geobsedeerd door het bizarre verhaal en ging in 2021 op zoek naar de duikboot.

Hij wist dat het vaartuig in de Long Island Sound in Connecticut (VS) lag, maar die ligt vol oude scheepswrakken.

Defender duikboot

Simon Lake, die de duikboot Defender in 1907 bouwde, had zich laten inspireren door Twintigduizend mijlen onder zee van Jules Verne.

© Chapman University, Frank Mt. Pleasant Library of Special Collections and Archives

Simon wist echter wat hij zocht:

‘Een onderzeeër heeft een heel specifieke vorm,’ legt hij uit. ‘En hij moet 30 meter lang en 4 meter breed zijn.’ Met sonarkaarten en andere gegevens analyseerde Simon alle wrakken in het gebied, tot hij uiteindelijk een lijstje had met de weinige die voldeden aan de beschrijving.

Duiker kan vondst te gelde maken

Hij stuurde er een team duikers op af, en op zo’n 45 meter diepte vonden ze hem.

‘Hij lag gewoon recht onder onze neus,’ zei Simon, die de exacte locatie niet wil prijsgeven uit angst dat iemand er met de buit vandoor gaat.

Simon heeft veel geld uitgegeven aan de twee jaar durende zoektocht, en nu moet hij beslissen of hij duikexcursies naar het wrak gaat organiseren of een documentaire over de vondst gaat maken.