Arkiv & Shutterstock

Al die heerlijke atomen

In de VS van de jaren 1950 was radioactief uranium kinderspeelgoed, terwijl vader een schuilkelder groef in de tuin. Dit zijn vier bizarre uitwassen van de atoomgekte van die tijd.

In de VS van de jaren 1950 waren de mogelijkheden van kernsplijting onbeperkt. Van infrastructuur tot schoonheidswedstrijden – de Amerikanen omarmden de nieuwe technologie met een fanatiek optimisme.

Hier laten we vier bizarre uitwassen van de atoomgekte de revue passeren, die goed laten zien hoever we gekomen zijn sinds de dolle jaren vlak na de oorlog.

1. Radioactiviteit voor kinderen

De kernenergierage ging speelgoedwinkels niet voorbij. Ze hadden allerlei atoomproducten voor gezonde jongens.

Het kindvriendelijke atoom

Dankzij strips als Andy’s atoomavonturen leerden kinderen dat kernenergie de toekomst had, ook als ze hadden gehoord dat ze heel gevaarlijk was.

Gilberton/comicbookplus.com

Lol met uranium

De speelgoedset ‘Atomic Energy Lab’ werd later het gevaarlijkste speelgoed ter wereld genoemd. Kinderen konden hun eigen minireactor bouwen met onder meer radioactief uranium.

A.C. Gilbert Company

2. Kernproeven voor toeristen

De kernproeven van het leger waren een trekpleister. Duizenden Amerikanen gingen ernaar kijken in de woestijn van Nevada.

‘Kijk hoe echte atomen in stukjes geblazen worden!’

Bussen namen de Amerikanen mee naar de woestijn van Nevada, waar ze kernexplosies van dichtbij konden beleven. Voor drie dollar kregen de toeschouwers het beste wat de Amerikaanse wetenschap te bieden had.

Arkiv

Prominenten keken toe

Wetenschappers en politici konden vanaf hun vipplaats van de kernproeven genieten.

U.S. Department of Energy

Paddenstoelwolk veroverde de showbizz

Las Vegas lag niet zo ver van de kernproeven vandaan, en de stad paste zich snel aan de nieuwe tijden aan. Zo werd er jarenlang een ‘miss Atoombom’ gekozen.

The Killers, Warren Fu

3. Atoombommen waren nuttig

De kracht van atoomenergie was onmetelijk, dachten de Amerikanen van de jaren 1950. Auto’s, koelkasten, alles zou erop draaien.

Creatieve verwoesting

Kernproeven dienden niet alleen een militair doel, ze moesten ook uitwijzen of de samenleving gebaat was bij de bom.

Kernsplijting op toernee

De civiele toepassingen van kernenergie werden toegelicht in de ‘Atomen voor de vrede’-bus, die in het hele land reed.

Ed Westcott/DOE

Atoombommen moesten zwaar werk opknappen

Politici wilden met de atoombom havens maken en bergen opblazen. Het idee kwam niet door de testfase heen, maar liet enkele van de grootste kunstmatige kraters achter.

Getty Images

Een kernreactor onder de motorkap

Auto’s op kernenergie lagen op de tekentafel van diverse autofabrikanten, die pochten dat de wagens na het opladen 8000 kilometer konden rijden. De reactoren werden echter nooit zo klein dat de auto er de weg mee op kon.

Ford

4. Kernoorlog – geen probleem!

Volgens defensie konden burgers een atoomoorlog best overleven als ze er maar op voorbereid waren.

Waarschuwing voor kinderen werd een hit

Schildpad Bert leerde schoolkinderen dekking te zoeken. Zijn opvallende jingle was zelfs op een plaat te koop.

Getty Images & Archer Productions

Meubels beschermden leerlingen

Instructiefilms en oefeningen in de klas lieten kinderen weten dat ze veilig waren tijdens een kernaanval, zolang ze maar onder een tafel of iets dergelijks zaten.

Een bunker in de tuin

De regering riep de burgers op hun eigen schuilkelder onder hun tuin te bouwen. Hier moesten ze voedsel voor een paar weken opslaan, zodat ze het konden uitzingen tot de ergste radioactiviteit verdwenen was.

Getty Images

Een stukje paddenstoelwolk

Het leger vierde de geslaagde kernproef ‘Operation Crossroads’ met een grote paddenstoelwolktaart. Er werd niet gerept van de gevaren van radioactieve straling.

Getty Images