Waarvan is de Cutty Sark bekend?

Waarom is het zeilschip Cutty Sark bewaard gebleven?

De Cutty Sark stond bekend om zijn razendsnelle leveringen van Aziatische goederen naar Europa.

De ranke driemaster werd in de 19e eeuw beroemd door zijn prestaties bij races rond de aardbol. In 1951 is een stichting opgericht om de Cutty Sark te bewaren als herinnering aan de triomfen van de Britse zeevaart.

Het schip werd in 1869 in Schotland gebouwd om de strijd aan te gaan met een andere klipper, de Thermopylae. Elk jaar daagden zeilschepen elkaar uit wie er als eerste met de theeoogst van China in Engeland was. Er waren al lang stoomschepen, maar klippers waren nog de snelste vaartuigen ter wereld.

In 1872 stonden de Engelse kranten vol van een race tussen de Cutty Sark en de Thermopylae. De klippers vertrokken op 18 juni vanuit Shanghai, maar twee weken later verloor de Cutty Sark zijn roer. De schipper liet echter geen reparatie uitvoeren maar voer gewoon door. Met een provisorisch roer rondde de Cutty Sark Kaap de Goede Hoop en bereikte Londen op 18 oktober, slechts één week na de Thermopylae.

In 1885 werden de races hervat, nu met vertrek vanuit Australië. De Cutty Sark won tien jaar achter elkaar, tot nieuwe en snellere stoomschepen de klippers overbodig maakten.

Toen de klipper uit de vaart genomen werd, wilden veel Britten hem niet kwijt. In 1954 kwam het schip bij een Londens museum te liggen, en in 2007 raakte het zwaar beschadigd bij een brand.