Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Invincible nyhed vrag

Uniek oorlogsschip geeft zijn geheimen bloot

In 1747 stalen de Britten het oorlogsschip Invincible van de Fransen. Ze waren er zo van onder de indruk, dat alle Engelse oorlogsschepen in het vervolg naar voorbeeld van dit schip werden gebouwd.

Mike Pitts

Enorme takels, kanonnen en zelfs een zwabber waarmee Britse matrozen meer dan 250 jaar geleden het scheepsdek hebben schoongemaakt. Dat zijn een aantal van de circa 2000 voorwerpen die archeologen onlangs uit het wrak van het oorlogsschip Invincible hebben geborgen.

‘Het is het best bewaarde oorlogsschip uit de 18e eeuw in Groot-Brittannië,’ zegt Dan Pascoe van Bournemouth University, die verantwoordelijk was voor de berging van het wrak.

Zand conserveerde de wrakstukken

Volgens de archeologen was het Britse schip gevuld met proviand en apparatuur toen het in 1758 in het Engelse Kanaal voor de kust van Engeland op een zandbank liep.

Het wrak lag onder het zand bedolven, waardoor het schip en de apparatuur erin buitengewoon goed bewaard zijn gebleven: ‘We vonden voorwerpen op hun oorspronkelijke plekken en dat levert veel informatie op over het leven aan boord van het schip.’

Onder de persoonlijke curiosa zijn te vinden: een kleipijp van een zeeman, de krulspelden die een officier voor zijn pruik gebruikte, en allerlei flessen – veel ervan met een nog intacte inhoud.

Daarnaast hebben de archeologen de 6 ton zware boeg van het schip geborgen, diverse kanonnen, een kanonnenpoort van hout en meerdere touwen, die anders zelden de tand des tijds doorstaan.

Unieke vondsten uit het wrak

De archeologen hebben bijna 2000 voorwerpen uit de Invincible geborgen.

Invincible bevatte veel kanonnen

De Invincible werd in 1744 in Frankrijk gebouwd, maar de Britten veroverden het schip drie jaar later tijdens een zeeslag en realiseerden zich meteen dat het ontwerp van het schip revolutionair was.

Het gestroomlijnde schip was met zijn 55 meter langer dan de Britse schepen en kon veel meer kanonnen onder dek vervoeren.

Met zijn 74 kanonnen was het vaartuig in staat om de vijand de volle laag te geven. Dit scheepstype vormde daarom de ruggengraat van de Britse marine, tot aan de Slag bij Trafalgar in 1805.

Het wrak van de Invincible werd in 1979 gevonden, maar niet echt zorgvuldig onderzocht. Het beschermende zand rond het wrak was nu echter verdwenen en de archeologen besloten daarom om de wrakstukken op te duiken voordat deze verloren gingen.

Bekijk hier de opnames van het wrak en de gevonden voorwerpen:

Copyright: Bournemouth University

Lees ook:

Komet Syrien Abu Hureyra
Archeologie

Hemellichaam verwoest nederzetting uit de steentijd

2 minuten
Nuestra Señora del Juncal gouden schat
Schattenjacht

Twee landen zoeken naar wrak met krankzinnige schat aan boord

3 minuten
Culturele persoonlijkheden

Dit zijn de meest onbekwame erfgenamen aller tijden

6 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg