Mike Pitts
Invincible nyhed vrag

Uniek oorlogsschip geeft zijn geheimen bloot

In 1747 stalen de Britten het oorlogsschip Invincible van de Fransen. Ze waren er zo van onder de indruk, dat alle Engelse oorlogsschepen in het vervolg naar voorbeeld van dit schip werden gebouwd.

Enorme takels, kanonnen en zelfs een zwabber waarmee Britse matrozen meer dan 250 jaar geleden het scheepsdek hebben schoongemaakt. Dat zijn een aantal van de circa 2000 voorwerpen die archeologen onlangs uit het wrak van het oorlogsschip Invincible hebben geborgen.

‘Het is het best bewaarde oorlogsschip uit de 18e eeuw in Groot-Brittannië,’ zegt Dan Pascoe van Bournemouth University, die verantwoordelijk was voor de berging van het wrak.

Zand conserveerde de wrakstukken

Volgens de archeologen was het Britse schip gevuld met proviand en apparatuur toen het in 1758 in het Engelse Kanaal voor de kust van Engeland op een zandbank liep.

Het wrak lag onder het zand bedolven, waardoor het schip en de apparatuur erin buitengewoon goed bewaard zijn gebleven: ‘We vonden voorwerpen op hun oorspronkelijke plekken en dat levert veel informatie op over het leven aan boord van het schip.’

Onder de persoonlijke curiosa zijn te vinden: een kleipijp van een zeeman, de krulspelden die een officier voor zijn pruik gebruikte, en allerlei flessen – veel ervan met een nog intacte inhoud.

Daarnaast hebben de archeologen de 6 ton zware boeg van het schip geborgen, diverse kanonnen, een kanonnenpoort van hout en meerdere touwen, die anders zelden de tand des tijds doorstaan.

Invincible bevatte veel kanonnen

De Invincible werd in 1744 in Frankrijk gebouwd, maar de Britten veroverden het schip drie jaar later tijdens een zeeslag en realiseerden zich meteen dat het ontwerp van het schip revolutionair was.

Het gestroomlijnde schip was met zijn 55 meter langer dan de Britse schepen en kon veel meer kanonnen onder dek vervoeren.

Met zijn 74 kanonnen was het vaartuig in staat om de vijand de volle laag te geven. Dit scheepstype vormde daarom de ruggengraat van de Britse marine, tot aan de Slag bij Trafalgar in 1805.

Het wrak van de Invincible werd in 1979 gevonden, maar niet echt zorgvuldig onderzocht. Het beschermende zand rond het wrak was nu echter verdwenen en de archeologen besloten daarom om de wrakstukken op te duiken voordat deze verloren gingen.

Bekijk hier de opnames van het wrak en de gevonden voorwerpen: Copyright: Bournemouth University