Francis Godolphin Osbourne Stuart

Titanic zonk na brand aan boord

Voor vertrek uit Engeland werd de Titanic door brand getroffen, waardoor de boeg van het legendarische schip verzwakt raakte. Uit foto's die op een veiling opdoken blijkt dat hierdoor de botsing met een ijsberg zulke rampzalige gevolgen had.

Iedereen kent het verhaal van de Titanic, die in 1912 tijdens zijn eerste reis zonk. Maar volgens de journalist en Titanicdeskundige Senan Malony was de botsing met een ijsberg niet de hoofdoorzaak van de ramp.

Uit zijn onderzoek blijkt dat een brand de romp van de Titanic zodanig verzwakt had dat de zijkant van het schip in stukken scheurde na de botsing met de ijsberg.
Foto’s tonen brandschade

De theorie is gebaseerd op onlangs ontdekte foto’s van de Titanic, waarop sporen van de brand te zien zijn. De foto’s werden genomen door een van de ingenieurs die aan het schip bouwden. In 2016 werden ze geveild, en zag Malony voor het eerst de omvang van de schade.

De brand ontstond tijdens de bouw van de Titanic op een scheepswerf in Belfast. De machines draaiden op kolen, en in een van de enorme kolendepots op het schip brak een brand uit die drie weken lang smeulde.

Romp was roodgloeiend

Tijdens een verhoor twee weken na de ramp met de Titanic verklaarde een van de brandweerlieden van het schip dat hij de brand vier dagen lang bestreden had en dat de romp roodgloeiend en beschadigd was toen het vuur gedoofd werd.

De romp werd op de beschadigde plek snel overgeschilderd om de eerste vaart van de Titanic niet te vertragen. Toen de passagiers in Southampton in Engeland aan boord gingen van de luxestomer, lag het schip met zijn bakboordkant naar de kade, wat hoogst ongebruikelijk was. Op die manier zou niemand de schade aan de stuurboordzijde zien. Op precies die plek raakte een ijsberg vijf dagen later de Titanic.

De beschadigde en snel overgeschilderde plek was te zien in de documentaire ‘Titanic – The New Evidence’.