Storm op zee: man overboord!
Voor iedereen die straks naar huis mag fietsen in de storm: het kan altijd erger! Wees blij dat je niet op zee bent … Prins Hendrik ‘De Zeevaarder’ kreeg in ruig weer te maken met een man overboord. Hoe liep het verhaal voor deze drenkeling af?

Louis Meijer: Man overboord tijdens een eskaderreis naar de Middellandse Zee, 1846
Een man overboord op open zee is zeer zorgwekkend. Tegenwoordig is het eenvoudig om de locatie van het ongeluk te bepalen door middel van navigatieapparatuur en verzend je een noodbericht over de marifoon, maar dat ging vroeger wel anders.
Voordat een schip de zeilen had gestreken, stillag, de driftrichting van de drenkeling had bepaald, omgekeerd was en de verloren ziel achterna was gezeild, was de kans groot dat het arme schaap niet meer zichtbaar was tussen de golven.
Zeker niet als de golven zo hoog waren als in het schilderij van Louis Meijer: Man overboord tijdens een eskaderreis naar de Middellandse Zee, 1846.
De Nederlandse vlag op de kop
Valt je iets merkwaardigs op aan het schilderij? De kijker met oog voor detail zag het misschien: de Nederlandse vlag hangt op zijn kop. Waarom is dit?
Communicatie tussen schepen onderling uit dezelfde vloot was in die tijd nog bijna onmogelijk. Vlaggensignalen waren dan ook gebruikelijk. Het op de kop hijsen van de Nederlandse vlag betekende dat er een man overboord was.
De zeiler onder de lezers zal misschien ook zien dat de zeilen er belabberd bij staan: de bemanning op het schip is met hele andere dingen bezig.
Op de achtergrond van het schilderij zie je het tweede schip de vlag ook ondersteboven voeren: de boodschap was duidelijk aangekomen en ook het schip Juno hielp mee zoeken naar de drenkeling.