Regisseur wil schatten uit Titanic veiligstellen voor enorm bedrag

De beheerder van de Titanic is failliet gegaan en ruim 5500 voorwerpen uit het schip staan te koop. Daar heeft de Hollywoodregisseur James Cameron een enorm bedrag voor over.

In 1997 regisseerde James Cameron de film Titanic, en het schip liet hem niet meer los.

© Creative Commons

Nu komen de resten van de Titanic terug naar Groot-Brittannië. Tenminste als het aan filmregisseur James Cameron ligt, die de Oscarwinnende film over het beroemde schip maakte.

In totaal zijn meer dan 5500 voorwerpen geborgen uit het scheepswrak, dat op een kleine 4 kilometer diepte ligt zo’n 650 kilometer buiten de kust van Newfoundland.

Deze hele collectie staat nu te koop omdat het bedrijf RMS Titanic, dat de rechten erop had, failliet is gegaan. Het bewaarde de voorwerpen in een opslaghal in de VS, waar ze niet toegankelijk waren voor het publiek.

Bod van 190 miljoen euro

De regisseur is bereid 165 miljoen pond, een kleine 190 miljoen euro, neer te tellen voor de voorwerpen.

Zo’n enorm bedrag is nodig omdat de verzameling alleen aan één koper verkocht wordt, zodat de spullen bij elkaar blijven. De collectie is eerder getaxeerd op 214 miljoen dollar (188 miljoen euro).

Het gaat vooral om gebruiksvoorwerpen van de passagiers en inventaris van het schip, waaronder:

  • Honderden sieraden.
  • Een bolhoed.
  • Een bronzen engel van de hoofdtrap.
  • Een leren tas.
  • Een verrekijker.

Spullen gaan naar Noord-Ierland

James Cameron heeft een partnerschap gevormd met dr. Robert Ballard, die het wrak in 1985 vond, het National Maritime Museum in Greenwich en de Britse Royal Geographical Society om een bod te kunnen doen op de collectie.

Het is de bedoeling om de voorwerpen van de Titanic terug te brengen naar Belfast in Noord-Ierland, waar het schip gebouwd werd. Daar wil Cameron de hele collectie tentoonstellen.