Onderzoekers maken grootste schatkaart ter wereld

Een team van Spaanse archeologen en geschiedkundigen heeft honderden scheepswrakken in Noord-Amerika in kaart gebracht. Ze gaan terug tot de tijd van Columbus en zaten vol slaven, goud en wat al niet meer.

Het eerste Spaanse schip dat voor de kust van Noord-Amerika schipbreuk leed, was Christoffel Columbus’ vlaggenschip Santa María.

Na vijf jaar lang alle bekende archieven te hebben doorgespit, heeft een team onderzoekers een totaaloverzicht gemaakt van schepen van het Spaanse imperium die schipbreuk hebben geleden in Noord-Amerikaans vaarwater.

De lijst gaat van 1492, als de Santa María van Christoffel Columbus zinkt, tot de Spaans-Amerikaanse oorlog in 1898. Er zijn 681 schipbreuken geregistreerd, met daarbij informatie over de lading van het schip, het aantal bemanningsleden en de oorzaak van het zinken.

Schepen zaten vol slaven en wapens

De schepen vervoerden onder meer slaven, wapens, specerijen en zeldzame religieuze relikwieën. Slechts een kwart van de 681 wrakken is in de loop van de tijd onderzocht door duikers, maar de onderzoekers waren niet van plan een grootscheepse schatzoekerij op touw te zetten.

‘Ons primaire doel was een instrument te maken dat ons kan helpen met het identificeren en beschermen van wrakplaatsen,’ vertelt de teamleider, archeoloog Carlos León.

De kaart geeft van veel scheepswrakken de precieze locatie, maar van andere alleen schattingen.

© Graphics door Carsten Skjold

Werk gaat komende jaren door

In samenwerking met onder meer de VS en Cuba gaan de archeologen vastleggen welke schepen het risico lopen te vergaan of te worden geplunderd. Het overzicht zal ook een goed hulpmiddel vormen voor geschiedkundigen, en het onderzoeksteam is nog lang niet klaar.

De komende jaren gaat het werk door, en dan met schepen die schipbreuk hebben geleden bij de kust van onder meer Colombia en Mexico.