Nederland in de ban van de tulp
De tulp en Nederland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet alleen kent elke toerist het beeld van de kleurrijke bloemen uit onze Hollandse hoofdstad, wij Hollanders verbinden de tulp ook met onze eigen geschiedenis. Maar klopt dit wel helemaal? Is de tulp wel oer-Hollands?

Oranje tulpen voor de spiegel van VOC-schip Amsterdam op de steiger van Het Scheepvaartmuseum.
De tulp kwam eeuwen geleden in het wild voor in gebieden rond de Middellandse Zee en verder oostwaarts tot ver over de grenzen van China. De bloemen werden in de vijftiende eeuw gekweekt en geteeld voor de Turkse paleizen en deze stonden er dan ook vol mee.
De tulp werd de meest geliefde bloem van het Turkse hof, en hij kreeg de naam ‘tulipan’ omdat hij iets weg had van een tulband.
Speculatie over de oorsprong
Er doen nogal wat verhalen de ronde over hoe de tulp in Nederland is gekomen. Wanneer deze bijzondere bol zijn intrede deed, is ook niet precies bekend. Mogelijk werd de tulp als Turks geschenk aan botanicus en hoogleraar Clusius gegeven.
Zo kwam hij eind 16e eeuw via Praag in Leiden terecht. De hoogleraar kweekte de tulp uit nieuwsgierigheid in eigen huis totdat de bollen op wonderlijke wijze werden ontvreemd. Een ander verhaal brengt de tulp via Antwerpen naar de Amsterdamse havens.
De Nederlandse zeevaarders hebben flinke aantallen bollen vanuit de Middellandse Zee naar Hollandse bodem gebracht.