Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Oranje tulpen voor de spiegel van VOC-schip Amsterdam op de steiger van Het Scheepvaartmuseum.

© Het Scheepvaartmuseum
Techniek - Scheepvaart

Nederland in de ban van de tulp

De tulp en Nederland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet alleen kent elke toerist het beeld van de kleurrijke bloemen uit onze Hollandse hoofdstad, wij Hollanders verbinden de tulp ook met onze eigen geschiedenis. Maar klopt dit wel helemaal? Is de tulp wel oer-Hollands?

De tulp kwam eeuwen geleden in het wild voor in gebieden rond de Middellandse Zee en verder oostwaarts tot ver over de grenzen van China. De bloemen werden in de vijftiende eeuw gekweekt en geteeld voor de Turkse paleizen en deze stonden er dan ook vol mee.

De tulp werd de meest geliefde bloem van het Turkse hof, en hij kreeg de naam ‘tulipan’ omdat hij iets weg had van een tulband.

Speculatie over de oorsprong

Er doen nogal wat verhalen de ronde over hoe de tulp in Nederland is gekomen. Wanneer deze bijzondere bol zijn intrede deed, is ook niet precies bekend. Mogelijk werd de tulp als Turks geschenk aan botanicus en hoogleraar Clusius gegeven.

Zo kwam hij eind 16e eeuw via Praag in Leiden terecht. De hoogleraar kweekte de tulp uit nieuwsgierigheid in eigen huis totdat de bollen op wonderlijke wijze werden ontvreemd. Een ander verhaal brengt de tulp via Antwerpen naar de Amsterdamse havens.

De Nederlandse zeevaarders hebben flinke aantallen bollen vanuit de Middellandse Zee naar Hollandse bodem gebracht.

Gevel van Het Scheepvaartmuseum met tulpen.

© Het Scheepvaartmuseum

Doorverkopen voor bizarre bedragen

Het waren letterlijk een paar enkele bollen die na tientallen jaren leidden tot een wildgroei aan verschillende soorten. Aan het begin van de 17e eeuw brak er een soort ‘tulpenkoorts’ uit. De tulpenbollen werden extreem veel waard en werden op papier (door)verkocht voor enorme bedragen.

De bol zat soms nog in de grond op het moment dat hij al verkocht was! Er werd flink gespeculeerd en prijzen werden tot het toppunt gedreven. Je kon eigenaar van een tulpenbol zijn zonder deze ooit zelf in handen te hebben gehad.

De tulpenkoorts liep volledig uit de hand: drie bollen werden verkocht voor een grachtenpand! Dit was de eerste speculatiebubbel die Nederland gekend heeft. Daar was World Online niks bij.

Een geschikte bodem in het westen

De bloem bleef verbazen: alle kleuren, vormen en groottes waren mogelijk en kwekers werden steeds beter in de ontwikkeling van de bol en bloem.

De tulp werd steeds meer een snijbloem en het kweken ervan werd een groot succes in Nederland omdat het westen van het land een zeer geschikte bodem had. Van Noordwijk tot Hoorn: de tulp werd een bekend gezicht en tevens een belangrijk exportproduct.

Van luxeproduct naar noodvoer

Jarenlang was de tulp een luxeproduct, een symbool van welvaart en rijkdom. Een bloem die je dan ook vaak terugzag in de tuinen in de grachtengordel. De tulp heeft echter ook een duistere kant.

De gruwelverhalen uit de Tweede Wereldoorlog spreken mensen tot de verbeelding. Het idee dat de bloembol soms uit pure nood moest dienen als voedsel roept minder kleurrijke plaatjes op.

Gelukkig is het imago van de tulp anno 2017 nog altijd goed en kunnen wij in lente en zomer dagelijks genieten van onze nationale bloem. Dus of de tulp oer-Hollands is? Jazeker! De tulp is een zeer welkome, geweldig geïntegreerde Turkse immigrant en daarmee een symbool voor Nederland!

Lees ook:

Scheepvaart

Van Noordpool tot metropool

11 minuten
Scheepvaart

Daarom kregen duikboten een kernreactor

2 minuten
Scheepvaart

De poort naar de pot met goud

5 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg