Het wrak van de Titanic ligt op een diepte van 3800 meter.
Wrak van luxeschip wordt toeristische bestemming
De Titanic ligt op de bodem van de oceaan sinds 1912, toen het luxueuze lijnschip op weg van Southampton in Engeland naar New York in de VS een ijsberg raakte en zonk.
Sinds 2018 biedt een bedrijf duikboottochten aan om dicht bij het wrak te komen. De scheepsramp kostte ruim 1500 mensen het leven.
De onderzeeër heet Titan en is eigendom van het Amerikaanse bedrijf OceanGate Expeditions. De CEO is een van de vermiste passagiers.
Naast de baas van OceanGate heeft de miniduikboot ook de 58-jarige Britse miljardair Hamish Harding, de Pakistaanse zakenman Shahzada Dawood en zijn zoon Sulaiman Dawood, en de Franse diepzeeduiker Paul Henry Nargeolet aan boord.
De duik naar het wrak van de gezonken Titanic was het hoogtepunt van een achtdaagse reis die 250.000 dollar per deelnemer kostte.
In totaal zou de tocht onder water vijf uur duren.
Voor het eerst gevonden in 1985
Hoewel de Titanic al in 1912 zonk, werd hij pas in 1985 gevonden.
In dat jaar werd ontdekt dat de boeg en achtersteven van het schip, die in stukken braken tijdens de ramp, zo’n 600 meter uit elkaar liggen.
Sindsdien figureerde het schip in de Hollywoodkaskraker Titanic uit 1997 en nu – tragisch genoeg – in een toeristisch avontuur dat helemaal misliep.