Handout/EPA/Ritzau
Antikythera nyhedsbillede

Duikpogingen bij beroemd Grieks wrak leiden tot kritiek

Het Griekse ministerie van Cultuur heeft de wind van voren gekregen, nadat een rijke Griek een grootschalig project heeft overgenomen dat het raadsel rondom het beroemdste wrak uit de Griekse oudheid moet ontrafelen.

Een recente bergingsoperatie bij een van de beroemdste wrakken uit de oudheid heeft in de Griekse media scherpe kritiek opgeleverd. De kritiek werd veroorzaakt door een persbericht uit oktober 2019 van het Griekse ministerie voor Sport en Cultuur.

Hierin stond dat het onderwaterarcheologen was gelukt om een groot aantal kruiken te bergen uit het schip dat rond 80 v.Chr. schipbreuk leed bij het eiland Antikythera. Het schip bevatte een kostbare lading, waaronder beelden.

Deze mededeling zorgde wereldwijd voor sensationele krantenkoppen. Maar Griekse journalisten wezen erop dat er niets indrukwekkends aan de vondst was, omdat dit soort kruiken te vinden zijn in elk wrak uit de oudheid.

Scheepsmagnaat nam het project over

Ze richten zich op het feit dat de succesvolle Amerikaanse archeoloog Brendan Foley, die van 2014 tot 2017 samen met Griekse archeologen verantwoordelijk was voor het onderzoek van het Antikythera-wrak, in 2017 van het project was gehaald.

Waarschijnlijk was zijn ontslag te wijten aan de machtige Griekse reder Laskaridis, die alle buitenlanders van het project af wilde halen om ze te vervangen door een volledig Grieks team. En al is Laskaridis een privépersoon, toch gaf het ministerie van Cultuur gehoor aan zijn verzoek.

Lees hier meer over het Antikythera-wrak met zijn raadselachtige lading:

Toestemming om vondsten privé tentoon te stellen

Critici verbazen zich er dan ook over hoe deze reder toestemming kon krijgen om te beslissen over het beroemdste wrak van Griekenland - een wrak dat eigenlijk het eigendom is van alle Grieken.

Tegelijkertijd is er aan het licht gekomen dat Laskaridis – nog voordat hij het team van wetenschappers liet vervangen - al meerdere malen van het Griekse ministerie van Cultuur toestemming heeft gekregen om nieuwe, spectaculaire vondsten uit het wrak tentoon te stellen op het hoofdkantoor van zijn fonds, al is dit een particuliere instelling en geen openbaar toegankelijk museum.

Het Antikythera-wrak is het meest veelbesproken wrak uit de oudheid. Dit komt doordat het een enorme lading van onder meer beelden bevatte. En daarnaast ook de eerste computer ter wereld, ook bekend als het Antikythera-mechanisme.