Op 4 oktober 1883 zindert Parijs van de spanning. Nieuwsgierige burgers lopen over de boulevards naar het station Gare de l’Est om de bijzondere nieuwe trein te zien die door kranten en tijdschriften is bezongen.
‘Het vliegende tapijt naar de Oriënt’, ‘een luxelijnschip op het land’ en een ‘groot hotel op wielen’ is deze Oriënt-Express al genoemd.
De toeschouwers staan rijendik bij het station en moeten op hun tenen staan om de koningsblauwe wagons te kunnen zien. Op het perron nippen voorname gasten aan champagne in hoge glazen. Ze wachten tot ze aan boord mogen van de Oriënt-Express, die weldra zijn eerste reis zal maken van Parijs naar Constantinopel, het huidige Istanboel.
De trein is een lust voor het oog met zijn glanzende mahonie panelen en zijn glimmend gepoetste messing deurknoppen.
‘De 40 gasten, hun ouders en vrienden en de vele nieuwsgierigen op Gare de l’Est keken hun ogen uit,’ schrijft de Franse journalist en schrijver Edmond About.
Hij merkt ook op dat de bedenker van de Oriënt-Express, Georges Nagelmackers, op het naastgelegen spoor sluw een stel vieze, oude slaaprijtuigen heeft geplaatst, waardoor de Oriënt-Express nog extravaganter oogt.
‘De Oriënt-Express opende een wereld waar ik nog nooit een glimp van had opgevangen – zelfs niet in mijn dromen.’ Schrijver Edmond About
De stemming zit er zo goed in bij de passagiers dat het moeite kost om ze in de trein te krijgen, die prompt vertraging oploopt. Maar om 18.20 uur luidt dan toch het vertreksignaal en komen de 1,5 meter grote locomotiefwielen op gang.
Vanuit zijn coupé kijkt About naar de enthousiaste menigte die de wondertrein met hoerageroep uitgeleide doet. Voor gewone mensen is het paleis op wielen een onbereikbare wereld, maar de journalist mocht er binnengaan.
De ervaring maakt een onuitwisbare indruk op About en ‘opende een wereld waar ik nog nooit een glimp van opgevangen had – zelfs niet in mijn dromen’.
Droom van Belg wordt vervuld
Ook de journalist Georges Boyer was onder de indruk: ‘Georges Nagelmackers, een zeer jonge, zeer slimme en zeer sympathieke ingenieur, heeft Europa verrijkt met deze slaapwagons, die alles wat ik in Amerika en Engeland gezien heb, overtreffen.’
De Belg Georges Nagelmackers had lang gedroomd van een treinverbinding dwars door Europa. Nu konden passagiers het continent doorkruisen zonder in elk land te hoeven overstappen of zich te hoeven vervelen in een hobbelige diligence.
Nagelmackers had met acht Europese spoorwegmaatschappijen afspraken gemaakt. Zij stelden het spoor en de locomotieven ter beschikking en de Belg leverde de weelderig ingerichte rijtuigen.
De Grand Express d’Orient had wel goede pers nodig, wilde de gegoede burger voortaan de trein kiezen voor zijn reizen door Europa. Naast Belgische en Franse ministers en prominenten van de Europese spoorwegmaatschappijen had Nagelmackers daarom op de eerste reis diverse journalisten uitgenodigd.

Ingenieur Georges Nagelmackers liet zich voor de Oriënt-Express inspireren door treinen in de VS.
Ze deden precies wat de ingenieur had gehoopt. Edmond About beschreef het restauratierijtuig en de twee slaapwagons van de Oriënt-Express als ‘drie huizen op wielen’, die ‘17,5 meter lang, met stoom verwarmd, dankzij gaslampen helder verlicht en rijkelijk geventileerd’ waren. Bovendien waren de rijtuigen ‘op zijn minst even comfortabel als een luxueus appartement in Parijs’.
Boven de ramen stond de naam van Nagelmackers’ spoorwegonderneming, Compagnie Internationale des Wagons-Lits, – kortweg Wagons-Lits – in glanzende letters, en in het restauratierijtuig glommen vergulde kroonluchters en pas gepoetst zilverwerk om het hardst.
Alles straalde exclusiviteit uit, en hoe verder de trein Europa in reed, hoe meer de passagiers onder de indruk raakten.
Topkok verwent passagiers
Als journalisten waren Georges Boyer en Edmond About eraan gewend te reizen in koude boemeltjes, waarin je dicht op elkaar zat – vaak acht man per coupé. De twee Fransen konden er dan ook niet over uit hoe soepel de trein over de rails gleed en hoe aangenaam de temperatuur in de wagons was, ook al stond er buiten een stevige herfstwind.
‘De hele trein is verwarmd, en dankzij een nieuw systeem heeft het voertuig zo’n geweldig goede vering dat je zelfs op de ergste sporen in Duitsland slechts een lichte trilling voelt,’ aldus Boyer.
About merkte op hoe prettig toeven het dankzij de rustige rijstijl was in het restaurant en in de salon, waar de gasten zich na het eten konden terugtrekken. ‘Er werd geen druppel champagne gemorst en de passagiers leunden achterover in hun stoel, alsof ze zich in een gebouw bevonden dat stevig verankerd was aan de vaste grond,’ noteerde hij.
De maaltijden overtroffen de stoutste verwachtingen van de treinreizigers’s. Avonds bestond het menu uit 7 à 10 gangen, begeleid door exquise wijnen die met vaste hand werden geschonken door de beste kelners van Europa. De geur van kreeftenstaartjes en gestoomde vis vulde het restauratierijtuig, gevolgd door die van mals vlees en de heerlijkste Franse kazen.
Nagelmackers wilde dat het restaurant van de Oriënt-Express zich met de beste eetgelegenheden van Europa kon meten en had excellente koks ingehuurd. Georges Boyer prees de ‘eersteklaskok’ van de luxe trein.
‘Dit genie – mijn dankbare maag kan geen term bedenken die beter bij hem past – bereidt uitmuntende gerechten en stemt het menu af op de landen waar we doorheen komen,’ schreef hij. Boyer kreeg de meest uiteenlopende gerechten op zijn bord, van ‘vis uit de Donau en verse Roemeense kaviaar tot Turkse pilav’.

Het continent over in vier dagen
Vanaf 1883 verbond de Oriënt-Express de grote steden van Midden-Europa. Anders dan eerdere vervoermiddelen bracht de trein passagiers snel, makkelijk en comfortabel over het continent.
Parijs: Dinsdag 19.30 uur
In 1883 konden reizigers op dinsdag- en vrijdagavond in Parijs aan boord gaan van de Oriënt-Express. Er wachtte hun een reis van 2500 km met 68 tussenstops.
Straatsburg: Woensdag 5.05 uur
Na zo’n 500 km kwam de trein aan in Straatsburg. Dit was een van de weinige Duitse stations met elektrisch licht.
München: Woensdag 14.35 uur
De Beierse hoofdstad was een cultureel centrum van Europa en trok kunstenaars aan vanaf het hele vasteland. Intellectuelen met geld pendelden met de trein tussen de grote culturele steden van Europa.
Wenen: Woensdag 23.15 uur
De hoofdstad van Oostenrijk-Hongarije was een Europees verkeersknooppunt. Hier stapten dan ook veel mensen in en uit.
Boedapest: Donderdag 6.09 uur
Op ruim 1500 km van Parijs stopte de trein in Boedapest, dat eind 19e eeuw 700.000 inwoners had. Ten oosten hiervan wachtte een armer deel van Europa.
Boekarest: Vrijdag 4.45 uur
Na een reis met uitzicht op de Zuidelijke Karpaten kwam de Oriënt-Express aan in de Roemeense hoofdstad. Het traject door Roemenië was het gevaarlijkste deel, vanwege het slechte spoor.
Varna: Vrijdag 16.31 uur
De Bulgaarse stad aan de Zwarte Zee was in de beginjaren in feite de laatste halte van de trein. Hier stapten de mensen over op een stoomschip, dat hen in 14 uur naar Constantinopel bracht. Toen er in 1889 een nieuw spoor in Bulgarije was aangelegd, kon de trein helemaal door naar Turkije.
Constantinopel: Zaterdag 6.00 uur
Na een reis van in totaal 81 uur en 41 minuten kwamen de passagiers aan in Constantinopel. 14 jaar later – in 1897 – was de reistijd dankzij nieuwe, betere sporen nog maar 64 uur en 25 minuten.
In de slaaprijtuigen deden het comfort en de service niet onder voor die van een chic hotel. Als de passagiers – 20 per rijtuig – in hun coupé op een knop drukten, snelde er een bediende toe.
Rond bedtijd veranderden de leunstoelen in bedden of couchettes, die werden opgemaakt met zijden lakens, zachte wollen dekens en kussens gevuld met het lichtste eiderdons.
‘De lakens, die iedere dag verschoond worden op elegantere wijze dan in de rijkste huizen, roken naar schone was,’ schreef About. Zijn enige klacht was dat de slaaprijtuigen aan weerszijden slechts één toilet hadden, waardoor de mensen ’s ochtends op elkaar moesten wachten.
De Franse journalist vond het wel weer fraai dat het toilet was bekleed met Italiaans marmer en een kunstzinnig versierde porseleinen pot had. Ook was hij te spreken over de schone handdoeken, de parfumflesjes en de zeep bij de wastafel, een luxe die de reizigers slechts kenden van de beste hotels.
En na elk toiletbezoek werd de pot zelfs door een treinmedewerker schoongemaakt. Toen About 11 dagen later na een retourtje Constantinopel weer in Parijs was, voelde hij zich als herboren.
‘Ik ben nog steeds een beetje overdonderd. [...] Ik voel me in het geheel niet moe en zou morgen als het nodig was zo weer op de trein kunnen stappen.’
In theorie was dat ook mogelijk, want na de eerste reis bood de spoorwegmaatschappij twee keer per week een reis aan van Parijs naar Constantinopel en vice versa. Maar zelf kon About de reis waarschijnlijk niet zo een-twee-drie bekostigen.
Excentriekeling is dol op de trein
Een kaartje Parijs-Constantinopel kostte circa een kwart van een gemiddeld Frans jaarsalaris. Alleen de zeer rijken reisden dus met de koningsblauwe trein. Door de gangen wandelden heren van de oude Ottomaanse elite, Russische vorsten,
succesvolle Griekse kooplui, Roemeense aristocraten en Oostenrijks-Hongaarse edelen.
Met de jaren werden de coupés ook geboekt door westerse ondernemers, ambtenaren en beroemde kunstenaars die optredens hadden in metropolen her en der in Europa.
Restauratierijtuig was rollende topkeuken
In de keuken toverden koks met de beste ingrediënten, onberispelijk geklede kelners serveerden de gerechten op borden van het mooiste porselein, en de passagiers dronken wijn en champagne uit exclusieve kristallen glazen. Het restauratierijtuig van de Oriënt-Express kon zich meten met Europese toprestaurants.

De keuken
De keuken was klein in vergelijking met een echte restaurantkeuken en dat vergde veel flexibiliteit van het personeel. Naast de chef waren er nog drie koks, enkele keukenhulpen en twee schoonmakers, die ook de groenten schilden. Alle voorraad werd opgeslagen in de bagagewagon achter in de trein.
De verse producten waren van hoge kwaliteit en de champagne werd koud gehouden op grote blokken ijs, die bij de stations werden aangevuld. Volgens de journalist Edmond About konden de passagiers dankzij het ijs bovendien genieten van ‘heerlijk verse boter uit Isigny, ook al reden we over de Hongaarse poesta op 1000 kilometer van Frankrijk’.

De kelners
De kelners werden geselecteerd uit sollicitanten van luxe hotels in Parijs en Zwitserland. Daardoor kon de bediening zich meten met die van een toprestaurant.
De bogie was een kort, draaibaar onderstel met wielen, dat trillingen tegenging. Zo konden de kelners hun werk doen zonder te morsen. Bij de lancering van de Oriënt-Express was de techniek een innovatie, die de oprichter van de spoorwegmaatschappij kende uit de VS.

Extra grote ramen
Extra grote ramen boden de mensen een panorama-uitzicht op het afwisselende landschap waar geen restaurant aan kon tippen. De ramen waren bovendien tochtvrij gemaakt.
Tafels voor vier stonden aan de ene kant van de trein langs het raam. Aan de andere kant stonden tweepersoonstafels voor stellen die een meer romantische setting wilden.

De salon
De salon was afgescheiden van het eetgedeelte. Hier dronken passagiers een glas cognac of likeur, terwijl ze een actuele Franse, Engelse, Duitse of Oostenrijkse krant lazen.
Het diner begon doorgaans om 20.00 uur en de gasten zaten vaak wel drie uur aan tafel. Op elke tafel lag de menukaart van de dag, waarop de gerechten stonden geschreven in een sierlijk handschrift. Meestal bestond het menu uit 7 à 10 gerechten.
De Oriënt-Express gaf de passagiers de kans zich te laten zien en in contact te komen met mensen van aanzien. De trein opende zijn deuren voor iedereen die zich een plaatsbewijs kon veroorloven.
De meest legendarische passagier was de Grieks-Turkse Basil Zaharoff. Deze excentrieke, keiharde wapenhandelaar reisde in 1885 voor het eerst mee en werd in de 40 jaar daarop een vaste gast.
Het elegant geklede luxepaard Zaharoff was vanaf dag één verkocht. In de Oriënt-Express had hij de mogelijkheid ambtenaren en politici te ontmoeten en om te kopen in ruil voor lucratieve wapendeals. In het kader van de omkoperij bood Basil Zaharoff zijn medepassagiers vaak sigaretten aan die in bankbiljetten waren gewikkeld.
De wapenhandelaar gebruikte ook zijn magnetische aantrekkingskracht op vrouwen om de echtgenotes en minnaressen van ministers zover te krijgen dat ze de geheimen en zwakten van hun partners verklapten, die Zaharoff vervolgens kon uitbuiten. Binnen een jaar werd hij de rijkste en meest meedogenloze man in de wapenindustrie, en hij meende zelf dat de Oriënt-Express van groot belang was geweest voor zijn succes.
Met zijn onophoudelijke gereis werd de wapenhandelaar de grootste klant van de trein, en hij profiteerde ervan dat het bedrijf discretie hoog in het vaandel had staan. Wanneer Zaharoff zin had in een verzetje, zorgde een Weense pooier dat er een roodharige luxeprostituee klaarzat in zijn vaste coupé, nr. 7, zonder dat het personeel ook maar een spier vertrok.
In de winter van 1886 kwam er echter geen rossige dame, maar een 17-jarige zwartharige Spaanse schone de coupé van Basil Zaharoff binnen.
‘Vergeef me, monsieur! Maar u moet me redden. Hij is gek geworden. Hij wil me vermoorden!’ riep het doodsbange Spaanse meisje, dat Maria heette en op huwelijksreis was met haar kersverse man, een Spaanse hertog. Over de gang kwam de verwarde Spanjaard aanlopen met een dolk in zijn hand.
De rokkenjager liet Maria direct zijn coupé binnen, terwijl zijn bodyguard de hertog zijn wapen afhandig maakte. De dramatische gebeurtenis werd door de Oriënt-Express in de doofpot gestopt en bij aankomst in Wenen werd de Spaanse hertog discreet afgevoerd naar een kliniek voor zenuwpatiënten.
Hoewel de ontmoeting tussen Zaharoff en de 20 jaar jongere Maria kort was, werden ze verliefd. Ze konden echter niet in het openbaar gezien worden, omdat Maria nog was getrouwd met de hertog. Maar de Oriënt-Express was de perfecte plek voor een geheime affaire.
In de 38 jaar daarop boekte Zaharoff op veel reizen coupé 8 – direct naast zijn eigen coupé – voor Maria, zodat ze elkaar in het geheim konden ontmoeten. Pas toen de Spaanse hertog in 1924 stierf, konden de tortelduifjes eindelijk samen zijn. Het huwelijk duurde echter niet lang: Maria stierf twee jaar later.
Personeel ging tot het uiterste
Schoonmaak, bagageafhandeling, reparaties en bediening – er kwam geen einde aan de taken die nodig waren om het serviceniveau hoog te houden op de lange reis. Van kruier tot treinchef, iedereen werkte keihard om alles op rolletjes te laten lopen.





De kruiers
De kruiers brachten zware koffers van en naar het bagagerijtuig en werkten ’s nachts in ploegendienst omdat de trein dag en nacht stations aandeed.
De restauratie-inspecteur
De restauratie-inspecteur had de leiding over keuken en restaurant en moest minstens drie talen spreken om eventuele problemen te kunnen oplossen.
De treinchef
De treinchef droeg de verantwoordelijkheid over de trein en zorgde persoonlijk voor het wel en wee van de belangrijkste passagiers, zoals vorsten en staatshoofden.
De slaaprijtuigconducteur
De slaaprijtuigconducteur was 24 uur per dag op te roepen via een knop in de coupé. Hij moest ook de paspoorten en reisdocumenten verzamelen.
ZIn 1936 overleed Zaharoff, maar zijn bodyguard had een laatste taak gekregen, die het belang van de Oriënt-Express voor de wapenhandelaar onderstreepte. De dag na het overlijden stapte de bodyguard in Parijs in de trein. Hij had een envelop bij zich met een foto van Maria.
In de buurt van Wenen opende de man het raam van coupé 7, scheurde de foto in stukjes en liet de snippers het donker in dwarrelen. Precies om 2.32 uur – het tijdstip waarop Maria destijds Zaharoffs coupé was binnengevallen. Het was een laatste groet van de wapenhandelaar.
Bulgaarse tsaar grijpt het stuur
Niet alle excentriekelingen in de Oriënt-Express waren zo discreet als Zaharoff. De Bulgaarse tsaar Ferdinand I reisde vaak naar zijn barokke paleis in Wenen of ontmoetingen in Parijs in een privéwagon achter aan de trein.
In 1912 kon de tsaar op de terugreis naar Sofia eens niet slapen en besloot hij aan de noodrem te trekken. Toen de trein stilstond, draafde Ferdinand naar de locomotief en eiste hij dat hij de trein mocht besturen omdat het voertuig op Bulgaars grondgebied was.
De verbaasde machinist probeerde de Bulgaar tot bezinning te brengen, maar deze hield vol. Dus toen de trein even later verder reed (de wielen moesten eerst worden gedeblokkeerd nadat er aan de noodrem was getrokken) zat de tsaar aan het stuur. Hij reed de trein tot aan de hoofdstad. Wagons-Lits sprak hierna met hem af dat hij het stuur alleen mocht overnemen op een station waar de trein volgens de dienstregeling moest stoppen.
Ferdinands oudste zoon Boris wilde, nadat hij tsaar was geworden, de Oriënt-Express ook besturen op het Bulgaarse spoornet. De troonopvolger was echter nogal een snelheidsduivel.
Toen de trein een keer vertraagd was, beval Boris de stoker extra kolen op het vuur te scheppen – zo veel dat de drukmeter het maximum overschreed.
De machinist voorkwam een explosie door de overtollige stoom te laten ontsnappen, maar met de stoker liep het niet goed af. Hij werd geraakt door een steekvlam uit de oven en sprong uit de trein. De man stierf later aan zijn verwondingen.

Met een druk op de knop konden mensen een bediende laten komen die graag hun wensen vervulde.
Boris, die beslist de vertraging wilde inhalen, weigerde te stoppen en stapte uiteindelijk op het station van Sofia zo trots als een pauw uit omdat de trein op tijd was aangekomen. Om de tsaar en het overige gezelschap te beschermen, betaalde Wagons-Lits de familie van de stoker een geldsom. Door de gebruikelijke discretie van de onderneming werd de grootte van het bedrag nooit bekend.
Personeel bewaart geheimen
Discretie en de geheimhouding van de escapades van de reizigers waren voor de spoorwegmaatschappij een erezaak, en kosten noch moeite werden gespaard om aan de wensen van de gasten te voldoen – hoe eigenaardig of dubieus die ook waren. Veel hoge heren eisten net als Basil Zaharoff discretie met betrekking tot damesbezoek.
De Belgische koning Leopold II, die met Nagelmackers was bevriend, liet zijn minnares in haar eigen coupé bedienen. WagonsLits verzorgde ook extra faciliteiten voor haar bedienden. Dezelfde service kreeg de Roemeense koning Carol II.
Nog opvallender was echter dat ook geestelijken de trein gebruikten voor slippertjes. Zo mocht een Oost-Europese bisschop, die het treinpersoneel alleen kende als ‘Zijne eerwaarde de archimandriet Cyril’, op zijn reizen tussen Sofia en Belgrado graag stoeien met zogeheten poules de luxe – West-Europese escortdames.
Meer dan de tijd die de treinreis duurde had de bisschop niet nodig, en aan boord van de Oriënt-Express was zijn geheim veilig.
‘Wij kunnen geen informatie geven over het doen en laten van onze gasten,’ antwoordde een conducteur toen een journalist hem probeerde uit te horen over de vele reizen van de bisschop.

Sneeuwdrama leidde tot Christies bestseller
Detectiveschrijfster Agatha Christie kreeg het idee voor haar beroemdste moordverhaal toen de Oriënt-Express in 1929 bleef steken in de sneeuw.
In Agatha Christies wereldberoemde boek Moord in de Oriënt-Expres uit 1934 reist de Belgische topdetective Hercule Poirot met de Oriënt-Express. Als de luxetrein op de Balkan strandt in de sneeuw, wordt er een passagier vermoord. De Belg zoekt uit wie van de 13 treinreizigers de dader is.
De schrijfster kwam op het idee voor haar boek toen de Simplon-Oriënt-Express zich in februari 1929 bij een hevige sneeuwstorm vastreed in Turkije. Een ramp dreigde, want de hulpdiensten konden de trein door het slechte weer niet bereiken. Naarmate de tijd verstreek, slonk de hoeveelheid proviand en brandstof. Eén passagier was zo bang dat ze zich van het leven probeerde te beroven. Pas na zes dagen kwam er redding in de vorm van motorsleden met eten en petroleum.
Toen het drama zich afspeelde, kende de Britse schrijfster de trein al vanbinnen en vanbuiten, omdat ze haar man, kolonel Archibald Christie, vaak had vergezeld op reizen van en naar het Midden-Oosten. Agatha Christie was daarom van elk detail op de hoogte, en in haar boek beschrijft ze onder andere de horlogehouders in de wand van de coupés en het geklik waarmee het deksel van de wc-pot dichtgaat.
De roman is meermaals verfilmd, het meest recent in 2017 door de Britse regisseur en acteur Kenneth Branagh, die ook Hercule Poirot speelt. Verder hebben onder meer Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Penélope Cruz en Judi Dench een rol in de film.
Het personeel wist dat het altijd dit antwoord moest geven, net zoals iedere medewerker – van de treinchef tot de kruiers – besefte dat hij de wensen van de klant moest inwilligen, hoe bizar ook.
De Amerikanen en Britten hadden de reputatie de minst veeleisende gasten te zijn, maar aan de Oostenrijkse aristocratie had het personeel zijn handen vol. De vorst Ernst Rüdiger Starhemberg wilde bijvoorbeeld geen maaltijden uit het restaurant eten, omdat hij een speciaal dieet volgde dat zijn libido ten goede zou komen.
De kok moest daarom bepaalde gerechten van een van de beste hotels van Wenen opwarmen, die de vorst per se wilde nuttigen voordat hij aankwam bij de bordelen van Parijs.
Ook aan de wens van de Habsburgse aartshertogin Marie Valerie werd gehoor geven. Zij wilde geen speciaal menu voor zichzelf, maar voor haar honden. Die kregen drie keer per dag wienerschnitzel van een met volle melk gevoed kalf, gebraden in boter uit Normandië. De kok kreeg hier vier keer per jaar mee te maken, als de hertogin naar Parijs ging om haar poedels te laten trimmen door een expert.
De poedels kregen ook hun eigen coupékaartjes, die bijna even duur waren als een gewoon kaartje.
Spionnen bevolken de coupés
De luxe lokte duizenden reizigers naar de trein van Wagons-Lits, en al in 1906, een jaar na Nagelmackers dood, voegde het bedrijf nieuwe Oriënt-Expressroutes toe om aan de enorme vraag te kunnen voldoen.
Diverse snelle treinen reden tussen de vele Europese steden heen en weer, en de trein werd populair onder spionnen.
In de salon konden geheime documenten worden uitgewisseld, en ze hoefden de grenzen niet over te steken op gevaarlijke pekken, maar konden zich gewoon voordoen als een onschuldige Britse lord of een Franse playboy.
Robert Baden-Powell, de latere grondlegger van de scouting, reisde vaak met de Oriënt-Express.
‘De lakens, die elke dag verschoond worden op elegantere wijze dan in de rijkste huizen, roken naar schone was.’ Edmond About, journalist, 1883
De gebruinde Brit gaf zich uit voor een natuurliefhebber. Met een vlindernet stapte hij over de hele Balkan uit de trein, om verder te trekken naar militaire installaties langs de kust.
Als mensen hem vroegen wat hij aan het doen was, legde Baden-Powell uit dat hij zeldzame vlinders tekende. Dan werd hij meestal met rust gelaten.
Als de Brit klaar was met zijn onderzoek, stapte hij weer op de trein en nam hij zijn schetsen mee terug naar Londen. In werkelijkheid waren de vlekken, krabbels en strepen op de vlindertekeningen zeer gedetailleerde beschrijvingen van versterkte installaties, en bij thuiskomst werden zijn illustraties geanalyseerd en overgetekend.
Dankzij de spion konden oorlogsschepen van de geallieerden in de Eerste Wereldoorlog doelen in het Kroatische deel van Oostenrijk-Hongarije identificeren en bombarderen.
De vele agenten botsen bijkans tegen elkaar op in de gangen van de Oriënt-Express. Kort voor het begin van de Tweede
Wereldoorlog liep zo’n ontmoeting uit op moord, toen de Britse spion Michael Henry Mason door twee Duitse geheim agenten werd gezien in het restauratierijtuig van de Simplon-Oriënt-Express.
‘Ik deed of ik dronken was, maar ik had bijna alle wijn op de vloer gegooid. Ik wist dat ze me zouden opwachten in de gang,’ vertelde Mason jaren later. Als een ware James Bond brak de Brit de nek van zijn beide tegenstanders en gooide hij hen uit het raam van het toilet.

Vliegtuig betekent het einde voor de luxetrein
Een eeuw lang weten alleen wereldoorlogen de Oriënt-Express tijdelijk stil te zetten. Maar eind jaren 1970 doen snelle, goedkope vliegroutes de spoorwegmaatschappij uiteindelijk de das om.
1882: Testtrein
Wagons-Lits test de eerste exprestrein met restauratie- en slaaprijtuigen op het traject Parijs-Wenen. De 1350 kilometer dwars door Europa worden in 28 uur afgelegd.
1883: Eerste reis
Op 4 oktober 1883 maakt de Oriënt-Express zijn eerste reis. Voor, tijdens en na de reis verschijnen krantenartikelen die de nieuwe Europese wondertrein de hemel in prijzen.
Jaren 1920-1930: De bloeitijd
Na een pauze in de Eerste Wereldoorlog begint de glorietijd van de Oriënt-Express. De treinmaatschappij stelt nieuwe routes in en bouwt moderne luxerijtuigen. In 1930 is het wagenpark op het hoogste niveau ooit.
1939-1945: De lange pauze
In de Tweede Wereldoorlog staat de Oriënt-Express langer stil dan ooit tevoren. De nazi’s gebruiken een aantal van de rijtuigen als veldhospitaal of luxebordeel. Als Duitsland Frankrijk in 1940 verslaat, moeten de Fransen de capitulatie tekenen in het restauratierijtuig waarin de Duitsers na de Eerste Wereldoorlog de wapenstilstand ondertekenden. De wagon werd sinds 1919 tentoongesteld, maar wordt naar Duitsland gebracht en later vernietigd.
1977: Het eindstation
Op 20 mei 1977 vertrekt de trein voor het laatst van Parijs naar Istanboel, nadat het vliegverkeer de Oriënt-Express heeft weggeconcurreerd. Later organiseren particuliere ondernemingen nostalgische reizen met aangekochte wagons uit de jaren 1920, en nu kun je met een speciale exprestrein van Londen naar Venetië.
Moord was echter een uitzondering op de Oriënt-Express, al gebruikten misdaadschrijvers de weelderige trein graag als decor van spectaculaire misdrijven. De eerste werkelijke moord werd in 1935 gepleegd, een jaar nadat Moord in de Oriënt-Expres van Agatha Christie was uitgekomen.
Een jonge man, de 23-jarige student Karl Strasser, deelde een coupé met een rijke Roemeense vrouw die op weg was naar Parijs. Hij stal haar kostbaarheden en gooide de Roemeense uit het raam van de coupé.
Een Oostenrijker vond haar lichaam langs het spoor. Toen een agent later de karakteristieke sjaal van zilvervosbont herkende, gedragen door een andere vrouw, kon de politie het spoor terug volgen naar Strasser. De man werd tot de doodstraf veroordeeld, maar die werd omgezet in levenslang.
Ook in de Koude Oorlog vloeide er een paar keer bloed op het dikke tapijt van de trein. Dit had echter geen invloed op de reputatie van Wagons-Lits. Iets heel anders – namelijk de technologische ontwikkelingen in de transportsector – zou de exprestrein de kop kosten.
Trein bereikt het eindstation
Vanaf de jaren 1950 kreeg Wagons-Lits concurrentie van vliegtuigen. Luchtvaartmaatschappijen groeiden en konden gaandeweg goedkope non-stopvluchten aanbieden tussen de Europese steden.De vliegtuigen hadden weliswaar geen marmeren toiletten, coupés met eigen wastafel of zevengangenmenu’s, maar dat was ook niet nodig.
Reizigers konden na de lunch instappen en met het avondeten in Parijs, Istanboel of Wenen zijn.
Wagons-Lits vocht om te overleven en voegde nog meer routes toe, maar de tijden waren veranderd en in 1977 was de trein nog maar een schaduw van zijn oude zelf. Er was bezuinigd op de luxe en qua reistijd kon de trein de concurrentie niet meer bijbenen.
De spoorwegmaatschappij besefte dat ze de legendarische route van Parijs naar Istanboel moest opheffen. Op 22 mei 1977 reed de trein voor het laatst de grootste stad van Turkije binnen, waar de pers stond te wachten.
‘De Oriënt-Express, ooit de mondainste trein ter wereld, kwam vandaag voor het laatst binnen op station Sirkeci in Istanboel – 5 uur en 38 minuten te laat,’ stond in een telegram van Reuters, dat vaststelde dat de dagen van ‘pluche, leren panelen en cordon bleu’ voorbij waren.
De spoorwegonderneming haalde net niet haar 100-jarige jubileum. 94 jaar nadat Nagelmackers’ eerste passagiers met champagne proostten op Gare de l’Est in Parijs, kwamen de glazen met het Wagons-Lits-logo weer tevoorschijn – maar deze keer om een era af te sluiten.
‘Op het perron in Istanboel kwam een paar honderd man bij elkaar, terwijl de reizigers voor het laatst een champagnetoost uitbrachten,’ aldus Reuters.
Celebrity's die met de Oriënt-Express reisden

Albert Einstein
De natuurkundige Albert Einstein reisde door Europa om lezingen te houden en gebruikte vaak de Oriënt-Express, tot hij in 1933 naar de VS emigreerde.

Josephine Baker
Toen er in 1931 negen passagiers omkwamen bij een bomaanslag op de Oriënt-Express, was danseres en zangeres Josephine Baker aan boord. De Amerikaans-Franse artiest zong haar bekendste liedjes om de passagiers te kalmeren.

Sigmund Freud
De vader van de psychoanalyse, Sigmund Freud, verliet in 1938 Wenen met de Oriënt-Express om aan vervolging door de nazi’s in Oostenrijk te ontkomen. Hij bereikte veilig Londen, waar hij de laatste jaren van zijn leven woonde.

Marlene Dietrich
De Duits-Amerikaanse Marlene Dietrich was een van de vele artiesten die op tournee tussen de Europese metropolen de Oriënt-Express nam. Het comfort bood de actrice de kans om tussen haar optredens door uit te rusten.