Bob Marshall/Caithness Broch Project

Onderzoekers willen Schots vestingraadsel oplossen

Waarom bouwden de Schotten ruim 700 stenen torens zonder ramen? Een bijzonder bouwproject moet dit 2000 jaar oude raadsel oplossen.

In Schotland worden de ronde torens brochs genoemd, en archeologen hebben er meer dan 700 gevonden. De meeste zijn ingestort en de stenen zijn deels geroofd. Ruim 500 staan er langs de kust.

De ronde stenen bouwwerken zijn al ruim 100 jaar een raadsel, en onderzoekers zijn het nog steeds niet eens over de functie ervan. Misschien waren het vestingen, of maakten de torens het voor een centrale machthebber mogelijk de Schotten te onderdrukken. Of wellicht was een broch de woning van lokale hoofdman.

Nu wil een team archeologen en ingenieurs de eerste broch bouwen in ruim 2000 jaar. Die moet hen op het spoor brengen van de functie van de torens.

VIDEO: KIJK BINNEN IN EEN SCHOTSE BROCH

Video

13 meter hoge reuzen

Onderaan was de torenmuur 5 meter dik, maar bovenaan – op 13 meter hoogte – was hij een stuk smaller. De torens hadden geen ramen, maar een aantal had wel een buitenste ringmuur. Op een paar gemeenschappelijke eigenschappen na zijn de brochs heel verschillend in opbouw.

Een grote groep experts en vrijwilligers heeft onlangs tekeningen gepubliceerd van het Caithness Broch Project. Volgens plan begint de bouw in 2023.

‘We willen een brede waaier aan kenmerken weergeven van brochs uit heel Schotland, dus ons ontwerp is geen getrouwe kopie van een bepaalde broch,’ zegt Iain Maclean, de directeur van het project.

‘Delen van het ontwerp, zoals het dak en de vloerconstructie, zijn gebaseerd op beredeneerde gissingen en speculaties, want daarvan zijn geen voorbeelden bewaard gebleven.’