Nieuwe technologie redt musea van muntenchaos

Veel musea hebben duizenden historische munten, maar beschikken niet over een goede manier om die te categoriseren. Nu hebben onderzoekers in Duitsland een doorbraak bereikt op het gebied van scannen, waardoor musea hun eigen muntendatabase kunnen aanleggen en vervalsingen kunnen opsporen.

Met scans zijn details op de munt veel beter te zien, zoals op deze munt uit circa 1150.

Onderzoekers van het Duitse Fraunhofer-Gesellschaft hebben een scanner ontwikkeld die een munt in een paar seconden herkent.

Het systeem is gebaseerd op gezichtsherkenningstechnologie en wordt O.S.C.A.R. (Optical System for Coin Analysis and Recognition) genoemd.

Kleinste details worden waargenomen

Munten behoren tot de meest voorkomende archeologische vondsten, waarvan een museumcollectie er al snel duizenden kan hebben. Omdat ze te klein zijn voor etiketten, is het voor veel musea een uitdaging om een nauwkeurig overzicht te krijgen van hun muntenverzameling.

O.S.C.A.R. neemt bij elke munt meer dan 1000 visuele details waar, tot de kleinste groefjes aan toe. Het is ontwikkeld in samenwerking met het Duitse ministerie van Cultureel Erfgoed en Archeologie, dat een collectie van ruim 20.000 munten beheert.

Vervalsingen opsporen

Voorheen zaten de munten in zakjes met een barcode erop. Maar als een munt uit het zakje viel, was het vrijwel onmogelijk om na te gaan waar hij bij hoorde.

Een database van alle munten in een collectie is ook een groot voordeel in het kader van uitleen aan andere musea.

‘Hierdoor wordt het bijvoorbeeld mogelijk om bij terugkeer van een uitgeleende munt te controleren of deze is beschadigd of zelfs vervalst,’ aldus dr. Christian Teutsch, onderzoeker bij het Fraunhofer-Gesellschaft.

Volgens Teutsch is de technologie niet beperkt tot munten, maar kan ze ook worden ingezet om vervalste schilderijen op te sporen. De detailgraad van de scans is namelijk zo hoog, dat de afdrukken van elke penseelstreek kunnen worden opgevangen.