Mechanisme van Antikythera is digitaal gereconstrueerd

Sinds 1901 was het mechanisme van Antikythera een mysterie. Nu denkt een team wetenschappers het mechanisme uit de oudheid te hebben doorzien.

Sinds 1901 was het mechanisme van Antikythera een mysterie. Nu denkt een team wetenschappers het mechanisme uit de oudheid te hebben doorzien.

2020 Tony Freeth

Een onderzoeksteam van het Britse University College London (UCL) heeft een digitale reconstructie gemaakt van het beroemde mechanisme van Antikythera, dat geldt als ’s werelds eerste analoge computer.

De overblijfselen van het ruim 2000 jaar oude toestel werden in 1901 gevonden in het wrak van een Romeins schip bij het Griekse eiland Antikythera. Sindsdien hebben wetenschappers getracht uit te vogelen hoe het mechanisme werkt. Een probleem is dat er onderdelen ontbreken.

Onderzoekers maakten een model op basis van onderdelen van het mechanisme van Antikythera.

© Shutterstock

De inscripties op het toestel verbeelden de baan van de zon, de maan en de planeten aan de hemel. In 2005 bleek uit een röntgenonderzoek dat het mechanisme zons- en maansverduisteringen kon voorspellen. De onderzoekers van het UCL zijn nu een stukje verder.

Toestel was gebaseerd op een tandwiel

Op de voorkant van het toestel staan twee nummers: 462 en 442. De Grieken dachten dat er zo veel jaren verstreken voordat Venus respectievelijk Saturnus na een rondje langs de hemel weer op hetzelfde punt stonden, gezien vanaf de aarde.

De onderzoekers wisten de bestaande onderdelen – waaronder een 63-tandig tandwiel – virtueel te verbinden met de cyclus van Venus. Met dit tandwiel hebben ze de tandwielen van de andere planeten gereconstrueerd.

‘Ons model van het mechanisme is het eerste dat overeenkomt met alle fysieke overblijfselen en dat nauwkeurig de inscripties volgt die erin zijn gegraveerd,’ zegt de leider van het project, UCL-ingenieur Tony Freeth, volgens EurekAlert.

Op basis van de virtuele reconstructie zal het onderzoeksteam nu proberen een fysieke versie van het mechanisme te bouwen – met gebruikmaking van alleen de gereedschappen waarover de oude Grieken beschikten.