Welk vliegtuig is het snelst?

Twee vliegtuigen heten het snelst te zijn. Waarom?

Het proeftoestel X-15 levert veel kennis op voor de ruimtevaartindustrie (boven). Van de Blackbird werden er 32 gebouwd, en 12 verongelukten.

’s Werelds snelste ‘gewone’ straalvliegtuig is de SR-71 Blackbird. Maar het raketvliegtuig is nog sneller.

Een straalmotor gebruikt voor de verbranding zuurstof uit de dampkring, een raket neemt zijn eigen zuurstof aan boord mee. Daarom kunnen alleen raketmotoren op een hoogte vliegen waar voor
de verbranding te weinig zuurstof in de dampkring is.

Tijdens de Koude Oorlog gebruikten de Amerikaanse luchtmacht en de CIA de Blackbird om foto’s te maken van Sovjetbases en Noord-Vietnam. Later maakte het toestel verkenningstochten boven Iran en de Perzische Golf. De Blackbird deed dienst van 1966 tot 1999. Hij had twee straalmotoren die met gemak een groot cruiseschip hadden kunnen aandrijven en was bijna even lang als een Boeing 727 met 150 zitplaatsen. De bemanning bestond uit een piloot en boordwerktuigkundige die het vermogen van de motoren in de gaten hield.

Het experimentele raketvliegtuig X-15 vliegt twee keer zo snel als de Blackbird. De X-15, eveneens tijdens de Koude Oorlog ontwikkeld, had een topsnelheid van ruim 7000 km/h en vloog tot 108 km hoogte, 8 km hoger dan de officiële grens met de ruimte. De piloten hadden dan ook een astronauten­embleem op hun uniform.