Titanic: ooggetuigen van de ondergang

Olaus Abelseth, Madeleine Astor, Charles Lightoller en Lawrence Beesley waren aan boord van de Titanic en zagen hoe het schip ten onder ging. Volg de dramatische gebeurtenissen van uur tot uur.

Olaus Abelseth, Madeleine Astor, Charles Lightoller en Lawrence Beesley waren getuige van de ondergang van de Titanic.

Abelseth ziet hoe de golf op weg naar het sloependek talloze mensen meesleurt. Zelf bevindt hij zich voorlopig nog op een veilige plek, ver naar achteren, op het sloependek met de achterste schoorsteen. Vandaar ziet hij hoe de mensen wanhopig proberen te vluchten voor de schuimende watermassa. Alleen wie snel ter been is, weet te ontkomen. Alle anderen worden door de golf meegesleurd.

Als het achterschip vrijwel verticaal staat, hoort hij een enorm kabaal: gerinkel van glas dat breekt en dekstoelen die over het dek naar beneden glijden. Het schip ligt nu zo schuin dat veel mensen hun evenwicht verliezen. Aan alle kanten ziet Abelseth zijn medepassagiers in het water vallen. Net als zijn familieleden klampt hij zich vast aan een touw van een takel. Zijn zwager schreeuwt:

‘We moeten springen, anders zuigt het schip ons mee.’

‘Nee’, roept Abelseth. ‘We moeten wachten. We hebben maar weinig kans, dus we kunnen hier het beste zo lang mogelijk blijven.’
‘We moeten springen’, houdt zijn zwager wanhopig vol, maar Abelseth weigert. ‘Nee, nog niet’, waarschuwt hij. Kort daarop is het wateroppervlak nog maar een meter van hen verwijderd, en hand in hand springen de drie.

Hijgend en proestend komen ze weer boven, maar Abelseth merkt tot zijn ontzetting dat hij verstrikt zit in een stuk touw.

‘Nu is het gebeurd’, denkt hij angstig en hij laat de handen van de anderen los om zich te bevrijden.
....

Lees het hele artikel als pdf-bestand

Lees het hele verhaal van Olaus Abelseth en de drie andere ooggetuigen over de dramatische gebeurtenissen op de Titanic. Klik op de download-knop hieronder. Je moet geregistreerd zijn als gebruiker van de website van Historia. Registratie is gratis en duurt niet lang. Als je op 'download' klikt, kun je inloggen.