Titanic: 100 jaar na de schipbreuk

Lees alles over de Titanic, het beroemdste schip uit de geschiedenis. 100 jaar na de schipbreuk brengen we een groot thema uit over deze ramp.

Titanic: Een ramp van uitersten

De Amerikaan Morgan Robertson schreef de novelle Futility. Het verhaal gaat over het Britse schip Titan, het grootste en meest luxueuze passagiersschip ooit. Maar al zou het schip niet kunnen zinken, onder meer doordat het is opgebouwd uit waterdichte compartimenten, de Titan vergaat als hij op een nacht in april op een ijsberg loopt. Bijna alle passagiers verdrinken omdat er niet genoeg reddingsboten zijn.

Een opmerkelijk detail is dat het boek geschreven is in 1898, 14 jaar voordat de Titanic de zee op ging. Het verhaal van de Titanic was dus al bedacht voordat de ramp plaatsvond.

En het is een spannend verhaal, vol uitersten. Onze technologische hoogmoed bijvoorbeeld, die het moest afleggen tegen de natuurelementen. Wanhopige doodsstrijd en wonderbaarlijke redding. Heldenmoed en nalatigheid.

Twee bladen werken samen

100 jaar na de scheepsramp met de Titanic komen wij met een groot themanummer. Wetenschap in Beeld en Historia geven samen een apart magazine van 25 pagina's uit over de Titanic.

Beide tijdschriften hebben ook bijgedragen aan dit webthema. Op deze site vind je materiaal uit de beide bladen, plus extra informatie voor wie niet genoeg kan krijgen van de Titanic.

Op de themasite kun je onder andere:

  • je kennis testen over de Titanic en deelnemen aan onze wedstrijd, waarmee je een iPad kunt winnen

  • spannende verhalen, foto's en unieke fragmenten bekijken in onze grote interactieve illustratie van de Titanic

  • fotogalerijen en fascinerende feiten bekijken

  • en vooral: heel veel lezen over de laatste reis van de Titanic, de schipbreuk en de zoektocht naar het wrak.

Veel plezier!

Nog geen genoeg van geschiedenis, techniek en wetenschap?

  • Neem een abonnement op een van de twee bladen. Hier vind je meer informatie: Wetenschap in Beeld

[Historia](https://historianet.nl/historia)