Boven: Van 0 tot 1017 km/h in 5 seconden. Onder: Van 1017 tot 0 km/h in 1,2 seconden.

Snelste man op aarde reed 1000 km/h in door raketten aangedreven slee

Binnen vijf seconden trok de arts John Stapp op van 0 tot 1017 kilometer per uur in een door negen raketten aangedreven slee. Toen het voertuig een tel later stopte, was hij de snelste man ter wereld.

23 september 2014 door Petrine Elgaard

9 raketten dreven slee aan

De 44-jarige arts John Stapp van de Amerikaanse luchtmacht zat op 10 december 1954 vastgesnoerd aan een raketslee, midden in de woestijn van New Mexico. Over een paar seconden zouden de negen raketten achter op de slee hem een spoorbaan van een kilometer lang op sturen.

9 meter lange vlammen van 9 raketten

‘Ik heb een mooi leven gehad,’ dacht John Stapp vlak voor de start. Toen begonnen de raketten te brullen en negen meter lange vlammen uit te slaan en werd de slee gelanceerd. Vijf seconden later bereikte het voertuig een snelheid van 1017 kilometer per uur. Hierbij stond het lichaam van Stapp bloot aan een druk van bijna twee ton, en hij viel dan ook flauw.

Ogen puilden uit door snelheid

Een tel later kwam de slee zo abrupt tot stilstand dat de bloedvaten in Stapps ogen barstten. Zijn oogbollen puilden uit hun kassen. En John Stapp kon niets meer zien.

‘Mijn ogen schoten naar voren in hun kassen met een brandende pijn, zoals het trekken van een kies zonder verdoving,’ zei hij later. Vanwege de hoge snelheid waren er bovendien kleine zandkorreltjes in zijn pak beland, waardoor hij over zijn hele lichaam pijnlijke blaren had.

Dat nam echter niet weg dat John Stapp zojuist geschiedenis had geschreven als de snelste man ter wereld.

Kijk hoe Stapp aangedreven door raketten door de woestijn racete:

De video is in het Engels en heeft geen ondertiteling.

Experiment met raket redde levens

Het ritje met de raketslee had echter ook een ander resultaat, dat tot op heden miljoenen mensenlevens in het verkeer heeft gered.

Lees meer in het artikel uit de Historia over de raketslee die ertoe leidde dat de autogordel werd ingevoerd.

Bekijk ook ...