Op zijn eerste tocht met de metaaldetector deed de 3-jarige James Hyatt de vondst van zijn leven. Toen het apparaat piepte, vonden James en zijn vader een gouden relikwieënschrijn.

3-jarig jongetje vindt schat met simpele metaaldetector

Bewapend met een metaaldetector deed een Brits jongetje van drie de vondst van zijn leven: een 500 jaar oude relikwieënschrijn van goud.

Schatzoeken met papa

In 2009 haalde de 3-jarige James Hyatt de voorpagina's van verschillende Britse kranten, toen hij op een veld nabij de plaats Exeter in Zuid-Engeland de meest waardevolle gouden schat vond die ooit in het land is ontdekt. Hij was samen met zijn vader op schattenjacht met een metaaldetector. Zijn vader liet de kleine James voor de grap ook even met het apparaat zoeken. Na een paar minuten begon de detector te piepen. Hij had iets gevonden.

Verloren relikwieënschrijn gevonden

Enthousiast begonnen James en zijn vader te graven, en op 20 centimeter diepte zagen ze iets glimmen. Uit de aarde kwam een kleine gouden hanger tevoorschijn – zo'n 2 bij 3 centimeter. Het sieraad bleek later een relikwieënschrijn te zijn, waarin misschien ooit een splinter van het kruis van Jezus werd bewaard.

'Ik heb deze hobby al 15 jaar, en ik heb nog nooit zoiets gevonden', zei James' vader, Jason Hyatt, naderhand.

Paar miljoen waard

Deskundigen die de kleine schrijn onderzochten, dateerden de hanger in de 16e eeuw en schatten de waarde op circa 3,5 miljoen euro. De metaaldetector van de familie Hyatt heeft zich dus sowieso terugverdiend.

Misschien ligt er ook ergens een schat op jou te wachten. In Historia 6/2015 krijg je tips voor het opsporen van begraven schatten. Download het artikel hier.

Let op: je hebt een gratis account nodig op onze website om het artikel te kunnen downloaden.

Bekijk ook ...