Royal Collection Trust/RCIN 2800269/L'Illustration

Zuid-Afrikaan vond grootste diamant ter wereld

Slechts twee jaar na de aankoop van een stuk grond had de diamantmagnaat Thomas Cullinan ’s werelds grootste diamant in handen. Nu moest hij hem nog veilig in Londen zien te krijgen.

Boerenoorlog leidde tot vondst van diamanten

Thomas Cullinan had zich omhooggewerkt van metselaar tot de plaatselijke bouwmeester in de Zuid-Afrikaanse Transvaal, en in de jaren 1890 zag hij een nieuwe manier om geld te verdienen. Hij had een diamantje gevonden op een veld, en dacht dat dit door de regen weggespoeld was van een nabijgelegen heuvelrug.

Maar de eigenaar van de heuvelrug, Willem Prinsloo, wilde hem niet verkopen. Hij had net voor 570 pond zijn boerderij gekocht, en hij wist zeker dat er goud in de grond zat.

Sir Thomas Cullinan werd in 1910 tot ridder geslagen.

© Wikimedia

De Boerenoorlog van 1898 tot 1902 bracht verandering in de situatie. Willem Prinsloo stierf in 1898, voordat hij naar goud had kunnen zoeken, en zijn dochter Maria Prinsloo was bijna failliet vanwege de oorlog. Daaom nam ze de 52.000 pond die Cullinan haar aanbood graag aan, en in 1903 ging The Premier Diamond Mining Company aan de slag.

Al een jaar later had het bedrijf meer dan 2000 werknemers en op 25 januari werd een diamantkristal van wel 3106 karaat gevonden.

Afleidingsmanoeuvre

De Cullinan-diamant moest naar Londen worden gebracht. Cullinan zou een kopie van glas hebben laten maken, die hij als afleidingsmanoeuvre met een gecharterd stoomschip naar Londen stuurde, terwijl hij de echte diamant met de post verstuurde. Aangetekend, dat wel.

Hij kwam terecht bij de expert Asscher in Amsterdam, die hem na een half jaar in stukken sneed. Zo ontstonden de Ster van Afrika, met zijn 530,2 karaat de grootste diamant ter wereld, en nog tien andere grote diamanten, die allemaal onderdeel werden van de Britse kroonjuwelen. Van de restjes werden 93 briljanten gemaakt.

Van steen tot kroonjuweel

© Royal Collection Trust/RCIN 2800269

Diamant komt aan in Londen

De steen van 621 gram werd aan koning Edward VII gepresenteerd en toen doorgestuurd naar Amsterdam.

© Royal Collection Trust/RCIN 2800275

Asscher klooft diamant

In Amsterdam bestudeert de diamantslijper Joseph Asscher de diamant grondig, waarna hij hem met een speciaal mes klooft. Een zaag zou namelijk kunnen buigen, wat leidt tot onregelmatige sneden.

© Royal Collection Trust/RCIN 2800271

Van 1 diamant naar 9

Eerst klooft Asscher de diamant in twee stukken. Die worden ook in tweeën gedeeld, tot hij uiteindelijk negen genummerde stenen heeft.

© Royal Collection Trust/RCIN 2800279

Diamanten worden gepolijst

Na het kloven worden de stenen geslepen en gepolijst. Hier waren drie mensen bijna acht maanden lang 14 uur per dag mee bezig.

© L'Illustration

Diamanten worden gedragen

Op dit portret uit 1914 draagt koningin Mary de grootste Cullinan-diamant in een broche.