Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

John D. Rockefeller

Wie was de eerste oliebaron?

In een paar decennia tijd werd John D. Rockefeller van een arm jochie de rijkste man van de VS. Zijn geheim: heel veel olie en een onovertroffen zakelijk instinct.

Thomas Wakefield Goodspeed

De eerste die een vermogen verdiende aan olie, was de Amerikaanse zakenman John D. Rockefeller. Al jong bleek hij een neus voor zaken te hebben, en toen hij in de jaren 1860 merkte dat walvisolie als brandstof in toenemende mate werd vervangen door aardolie, kocht hij een olieraffinaderij in Ohio.

Rockefeller bleek een effectieve olieproducent. De meeste raffinaderijen verwerkten slechts zo’n 60 procent van de aardolie tot petroleum, de rest was afval. Zo niet bij Rockefeller. Hij verbeterde de productie door het restproduct te verwerken tot onder meer benzine, smeerolie, teer en paraffine, die hij met veel winst on verkopen.

John D. Rockefeller

Begin 20e eeuw had Rockefeller in de praktijk het monopolie op de olieproductie in de VS.

© Thomas Wakefield Goodspeed

Auto maakte Rockefeller steenrijk

Door concurrenten over te nemen en nieuwe technologieën toe te passen werd Rockefeller steeds machtiger op het gebied van de olie. Op het hoogtepunt controleerde hij 90 procent van de oliemarkt in de VS. Hij werd vooral rijk dankzij de uitvinding van de auto, waardoor de vraag naar olie toenam.

In 1913 werd Rockefellers vermogen geschat op 900 miljoen dollar – 3 procent van het Amerikaanse BNP dat jaar. Veel ervan gebruikte Rockefeller voor goede doelen op het gebied van geneeskunde, onderwijs en wetenschap. Zo ontwikkelden onderzoekers aan de Rockefeller University in New York een vaccin tegen gele koorts, dat een Nobelprijs opleverde.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg