De Uncle Sam-diamant

De vondst van een reuzendiamant leidde tot diamanttoerisme

De ruwe Uncle Sam-diamant.

Uncle Sam voorkwam dreigend faillissement

In 1906 vond John Wesley Huddleston een paar blinkende steentjes op zijn land bij de stad Murfreesboro in het westen van de Amerikaanse staat Arkansas. De kassier van de plaatselijke bank had er 50 cent voor over, maar Huddleston liet ze onderzoeken en ontdekte dat het om diamanten ging, die veel meer waard waren. Hij vond nog meer diamanten, en toen de buurman ook diamanten ontdekte op zijn land, werd Murfreesboro een echte boomtown vol diamantzoekers.

Na een tijdje kwam er wat orde in de chaos, althans zo leek het. De grond werd opgekocht door twee bedrijven, Arkansas Diamond Mining Company en Ozark Diamond Mines Corporation. Maar de twee bedrijven probeerden elkaar voortdurend de loef af te steken en voerden voortdurend allerlei rechtszaken tegen elkaar.

Werknemer doet bijzondere vondst

In de jaren 1920 stonden beide bedrijven op het randje van faillissement, maar Arkansas Diamond Mining Company redde het met een bijzondere vondst. In 1924 stuitte een van de werknemers, Wesley Oley Basham, op een ruwe diamant van 40,23 karaat, de grootste die ooit in Amerika is gevonden.

De diamant werd Uncle Sam genoemd. Dat was de bijnaam van Basham, maar het is niet helemaal zeker dat de diamant wel naar hem is genoemd.

Diamantmijnen voor toeristen

In 1950 kwamen de twee bedrijven eindelijk nader tot elkaar. Beide hadden ingezien dat de diamantindustrie op die plaats niet meer rendabel was, en ze vatten het plan op om er een toeristentrekpleister van te maken. Dit resulteerde in het Crater of Diamonds State Park. Als je het entreegeld hebt betaald, mag je graven wat je wilt en houden wat je vindt. Er worden gemiddeld twee diamanten per dag gevonden.

Lees meer over het diamantpark