De Shah-diamant

Een eunuch die een harem ontvlucht was veroorzaakte een internationale crisis, en een diamant moest de gemoederen sussen.

De Shah-diamant op een Russische postzegel uit 1971.

Eunuch veroorzaakte crisis

Begin 1829 heerste in Teheran een sterk anti-Russische stemming. Een jaar eerder had Perzië een oorlog tegen Rusland verloren, en met het Turkmantsjaj-traktaat was een aantal noordelijke provincies door Rusland geannexeerd. De Russische dichter, componist en diplomaat Aleksander Gribojedov kwam naar Perzië om de verhoudingen tussen de buurlanden te verbeteren.

Maar het ging al meteen mis. Een Armeense eunuch was 'm gesmeerd uit de harem van de sjah samen met twee meisjes, en ze zochten hun toevlucht bij de Russische delegatie. Volgens het vredesverdrag mochten Armeniërs vrijelijk naar huis terugkeren, dus Gribojedov weigerde hen uit te leveren. En dat bleef niet onopgemerkt. Een woedende menigte viel het gebouw aan, wist binnen te dringen en doodde Gribojedov en de eunuch.

Sjah Fath Ali besefte dat hier gedonder van zou kunnen, dus hij stuurde zijn kleinzoon, prins Khosrow Mirza, naar Sint-Petersburg, waar deze een kostbare diamant schonk aan tsaar Nicolaas I. De diamant viel waarschijnlijk in de smaak, want de Russen namen geen vergeldingsmaatregelen. De edelsteen werd de Shah-diamant genoemd, en hij ligt nog steeds in het Kremlin in Moskou. Het lot van de twee Armeense meisjes is niet bekend.