De Orlov-diamant

De diamant van de Russische graaf Orlov kon de tsarina niet bekoren.

Kopie van de beroemde Orlov-diamant in het museum Reich der Kristalle in München.

Eén oog gestolen

Veel beroemde diamanten zijn in mysteriën gehuld. Zo zou de Orlov-diamant (189,62 karaat) ooit een van de ogen van een religieus standbeeld in de Indiase tempel van Srirangam zijn geweest.

Er stonden dikke muren rond de tempel, en christenen mochten er niet in. Maar een deserteur uit het Franse leger bekeerde zich tot het hindoeïsme en mocht daarom de tempel betreden. Op een nacht zag hij zijn kans schoon. Hij peuterde een van de ogen van het standbeeld los en sloeg met de diamant op de vlucht.

Russische graaf kocht diamant

Volgens historische bronnen kwam de diamant naar Europa. De diamant wisselde meermaals van eigenaar voordat de Russische graaf Grigori Grigorjevitsj Orlov de grote edelsteen kocht. Hij schonk hem aan prinses Sohpie Augusta Fredericka van Anhalt-Zerbst, die hij aanbad.

Maar de gevoelens waren niet wederzijds, en in 1745 trouwde ze met iemand anders en werd ze keizerin Catharina de Grote van Rusland.

Ze hield de diamant. Ze liet hem in de scepter van het Russische rijk opnemen, maar ze noemde hem wel naar de afgewezen graaf, die ze ook een paleisje in Sint-Petersburg gaf.

Wat er gebeurd is met het tweede oog van het standbeeld is niet bekend, maar volgens onderzoekers is het mogelijk dat de Koh-i-Noor ooit het tweede oog was.