De Koh-i-Noor-diamant

De bekendste diamant ter wereld werd geschonken aan de Britse koningin Victoria.

Koh-i-Noor diamond

Glazen kopie van de beroemde Koh-i-Noor-diamant

Juweel van het imperium

Toen maharadja Ranjit Singh in 1839 in Punjab op sterven lag, bepaalde hij dat zijn grootste diamant, de beroemde Koh-i-Noor, naar een tempel gebracht moest worden. Maar zo zou het niet gaan.

De Engelsen waren bezig India aan zich te onderwerpen, en toen Punjab in 1849 ingelijfd werd bij het Britse imperium, werd besloten dat koningin Victoria de diamant moest krijgen.

Maar de Koh-i-Noor kon niet aan haar geschonken worden, want geschenken konden alleen tussen gelijken worden uitgewisseld. Daarom moest de 13-jarige maharadja Duleep Singh naar Londen reizen om haar de diamant te overhandigen als teken dat hij het Britse gezag erkende. Zijn schip trotseerde zware stormen en een uitbraak van cholera onder de bemanning, maar de diamant bereikte Londen en de koningin.

Duleep Singh bleef tot zijn dood in 1893 in Engeland en bezocht India maar twee keer. En de Koh-i-Noor bevindt zich nog steeds in Engeland. Hij zit in de kroon die koningin Elizabeth - The Queen Mother - bij speciale gelegenheden droeg tot haar dood in 2002.