De Golden Jubilee-diamant

Aparte, bruine steen werd diamant van de Thaise koning.

Een wonderlijke bruine steen werd de grootste geslepen diamant ter wereld, de Golden Jubilee.

Het lelijke eendje

De economische crisis die begon met de beurskrach aan Wall Street in 1929 sloeg ook in de diamantindustrie hard toe.

In 1932 werd de Zuid-Afrikaanse Premier-mijn, die Thomas Cullinan in 1903 was begonnen, buiten bedrijf gesteld. Een nabijgelegen boerderij, Zonderwater, stelde een gaarkeuken in zodat de kinderen van de werkloze mijnwerkers in ieder geval iets te eten hadden. Tussen 1941 en 1945 huisvestten de Britten Italiaanse krijgsgevangenen op het terrein van de voormalige mijn.

Na de oorlog kregen 30.000 Italianen toestemming om in Zuid-Afrika te blijven, en een aantal van hen ging in de mijnen werken toen de diamantreus De Beers de mijnbouw weer oppakte.

Naamloze bruine diamant

In 1966 werd een groot diamantkristal met een aparte, bruinige kleur gevonden. Volgens experts was het waardeloos. Het werd de Unnamed Brown genoemd, en een van de beste diamantslijpers ter wereld, Gabriel Tolkowsky uit Antwerpen, wilde ermee experimenteren.

Toen hij twee jaar lang met de steen aan de gang was geweest, was het resultaat eigenlijk best aardig: een fraaie, geelbruine diamant, die in geslepen toestand zelfs de grootste diamant ter wereld was.

In 1995 kocht een groep Thaise zakenlieden de diamant van De Beers, en kreeg hij de naam Golden Jubilee. Het was een geschenk aan koning Bhumibol Adulyadej ter gelegenheid van zijn 50-jarig jubileum als koning.