Diep door de knieën – zo zag Lodewijk XIV zijn onderdanen het liefst. De Franse adel zat stevig onder de plak.

Zonnekoning woonde in zwijnenstal

De duizenden bewoners van het paleis van Versailles leefden tussen de ratten en verveelden zich stierlijk. De Zonnekoning zat er warmpjes bij, maar de leden van zijn hofhouding verbleven in smerige kamertjes. Ze moesten voor het minste of geringste komen opdraven.

28 januari 2014 door Esben Mønster-Kjær

Zonnekoning vluchtte als kind

Lodewijk XIV was een kindkoning toen de Franse adel in opstand kwam en een woedende menigte zijn paleis in Parijs binnendrong. De nog maar 10-jarige koning moest doen of hij sliep om niet ontvoerd te worden door de ongenode gasten. Hij vluchtte met zijn moeder de stad uit.

Versailles was de trots van de Zonnekoning

Dit voorval maakte Lodewijk vastberaden: hij wilde de adel beteugelen, zodat de Franse koning geen gevaar meer liep. Het paleis Versailles buiten de stad was een belangrijk onderdeel van dit plan. Eind 17e eeuw liet de Zonnekoning een enorm paleis bouwen om zijn macht tentoon te spreiden en de Franse adel in een gouden kooi op te sluiten. Iedereen die machtig wilde zijn, moest dicht bij de koning verblijven. Letterlijk: de hofhouding moest elke dag komen opdraven om de koning te zien opstaan, eten en naar bed gaan.

Versailles stonk

De bevolking van Versailles nam toe tot 5000 mensen, die als haringen in een ton leefden. Zelfs machtige hertogen woonden in piepkleine kamertjes zonder keuken of toilet. Po's werden uit het raam geleegd, en Versailles werd al snel berucht om de stank die er altijd hing.

Neem een kijkje in het paleis van de Zonnekoning, waar pracht en praal hand in hand gingen met stank en ongemak. Download het hele artikel uit Historia 1/2014.

Let op: je hebt een gratis account nodig op onze website om het artikel te kunnen downloaden.

Bekijk ook ...