Wanneer kwamen de eerste wolkenkrabbers?

Hoe oud zijn de oudste wolkenkrabbers?

Twee middeleeuwse torenhuizen steken nog hoog boven Bologna uit.

Wolkenkrabbers worden meestal geassocieerd met Amerikaanse grote steden. Maar in Italië begon men al in de 12e eeuw met hoogbouw. Toen bestonden Noord- en Midden-Italië uit een groot aantal zelfstandige stadstaten, bestuurd door adellijke families. Ze voerden een hevige strijd om de macht.

Daarom kregen hun huizen vestingmuren om ze tegen aanvallen te beschermen, en boven de huizen verrezen hoge torens, waarmee ze de straten in de gaten konden houden en hun macht konden tonen.

In San Gimignano staan 14 van de 72 torens er nu nog. Bologna had tussen de 80 en 100 torenhuizen in de middeleeuwen. Sommige zijn ingestort en andere gesloopt, maar 21 torens overleefden, waaronder de beroemde buurtorens Torre degli Asinelli en Torre Garisenda, die schouder aan schouder in het centrum van de stad staan.

De eerste moderne wolkenkrabber was The Home Insurance Building in Chicago, VS. Die werd in 1885 voltooid maar was met zijn tien etages niet het hoogste gebouw in de stad. De architect William Le Baron Jenny had hem rond een kern van stalen draagbalken gebouwd, en stelde daarmee de norm voor de bouwtechniek die voor alle latere wolkenkrabbers in de VS gebruikt werd.