De kerk van Borgund is een van de 28 nog bestaande Noorse staafkerken en is maar weinig veranderd sinds de 12e eeuw. De fundering van steen houdt het vocht buiten de deur.

Waarom heeft Noorwegen staafkerken?

Zijn staafkerken alleen in Noorwegen gebouwd?

Houten kerken kwamen in de vroege middeleeuwen in heel Noord-Europa voor. De muren waren bedekt met verticale planken of ‘staven’. In de meeste landen maakten deze kerken geleidelijk plaats voor exemplaren van steen – in bijvoorbeeld Denemarken al vanaf de 12e eeuw.

Maar de Noren waren arm en hadden geen geld voor dure bakstenen. Noorse ambachtslieden hadden zich toegelegd op imposante kerken van hout, en er zouden ten minste 1000 staafkerken zijn gebouwd in Noorwegen. Er zijn er nu nog 28 van over.

Deze grootse bouwwerken zijn weliswaar oud en dragen vaak heidense symbolen, maar het waren niet de eerste Noorse kerken. Van de huidige staafkerken stamt de oudste uit circa 1130, en die staat op de plaats van een oudere kerk waarvan het hout verrot was.

Nieuwere kerken bleef dit lot bespaard omdat ze gebouwd werden op een stenen fundering. Hierdoor kwam het houtwerk niet in aanraking met de vochtige grond, en zo bleef een aantal kerken tot op de dag van vandaag bewaard.

Bekijk ook ...