Halverwege de 19e eeuw schoten de gebouwen op de dure locaties van Manhattan de lucht in, en begin 20e eeuw begon de wedloop naar de wolken pas echt. De rijke koopman Frank Woolworth vroeg zijn architect hoe hoog hij kon bouwen, en de man voegde prompt 113 meter toe aan zijn oorspronkelijke ontwerp. Het 241,5 meter hoge Woolworth Building werd in 1913 voltooid.
Daarmee was de wedloop voorbij, concludeerde een lokale krant. De wolkenkrabber had de grenzen van de techniek tot het uiterste opgerekt, en het leek onwaarschijnlijk dat iemand nog hoger zou kunnen – of willen – bouwen.
Maar na 17 jaar kwam er een nieuwe concurrent, en op 1 mei 1930 was de wolkenkrabber 40 Wall Street af. Het gebouw was 283 meter hoog: 41,4 meter hoger dan Woolworth. Dat record hield slechts 27 dagen stand, tot de opening van het Chrysler Building van 319 meter.
Maar ook dat record sneuvelde al snel. Op 1 mei 1931 werd het 380 meter hoge Empire State Building geopend.
Anders dan bij bakstenen gebouwen, waar de muren de structuur ondersteunen, worden de muren van een wolkenkrabber ‘opgehangen’ aan het skelet van stalen balken. Maar om de verdiepingen op elkaar te stapelen, zijn duizenden mannen zonder hoogtevrees nodig.
Lees hier hoe de iconische wolkenkrabbers de lucht in schoten – en bekijk de mooiste foto’s van de levensgevaarlijke werkplek.