Vergeten deel van de Berlijnse Muur gevonden in struikgewas

Midden in de Duitse hoofdstad hebben burgers een 20 meter lang stuk van de Berlijnse Muur gevonden. De brokstukken lagen tientallen jaren verborgen in het struikgewas.

Het stuk muur was tientallen jaren vergeten – maar geheel onaangeroerd is het niet.

Tientallen jaren lag een deel van de Berlijnse Muur verborgen in het struikgewas in een woningblok midden in de Duitse hoofdstad.

Nu heeft een groep burgers, die met een Duitse lokale politicus een historische stadswandeling maakte, het vergeten stuk muur gevonden.

‘Het verbaast me enorm dat er nog onontdekte stukken van de muur zijn,’ aldus de lokale politicus Ephraim Gothe tegen de Duitse nieuwsdienst DPA.

Muur was grensovergang

Het deel van de muur ligt in stadsdeel Mitte bij het hoofdkwartier van de Duitse inlichtingendienst. Het maakte tijdens de Koude Oorlog deel uit van de grensovergang tussen West-Berlijn en de DDR.

Volgens het Mauermuseum in Berlijn zal het muurdeel nu worden aangemerkt en beschermd als monument.

De Berlijnse Muur werd in 1961 gebouwd en moest voorkomen dat Duitsers uit de DDR naar West-Berlijn vluchtten.

In totaal kwamen er 140 mensen om het leven tijdens een poging om de grens tussen de stadsdelen over te steken, tot de Muur viel in 1989.

Mogelijk meer muurdelen

Het is niet voor het eerst dat de Duitse media verslag doen van een verrassende vondst van de wereldberoemde muur.

In januari onthulde een lokale geschiedkundige nog dat hij de vondst van een 80 meter lang stuk muur in stadsdeel Pankow 18 jaar geheim had gehouden.

Volgens de Duitse autoriteiten is het niet onwaarschijnlijk dat er nog meer vergeten stukken muur in de Duitse hoofdstad staan.

Blijf jij graag op de hoogte van de gebeurtenissen in de wereld van geschiedenis en archeologie? Dan zou je een abonnement op HISTORIA moeten nemen.

We brengen altijd minstens vier pagina’s met nieuws over het verleden van de mens. Klik hier voor een abonnement met een historisch welkomstgeschenk.