Unieke onderaardse kerk gevonden

Diep onder de grond in de stad Nevsehir heeft een team Turkse archeologen een kerk vol unieke muurschilderingen uit de vroegchristelijke tijd gevonden.

Kerk bij toeval ontdekt

Turkse archeologen hebben onlangs bekendgemaakt dat ze een unieke onderaardse kerk uit de 5e eeuw hebben blootgelegd.

De 1600 jaar oude kerk werd bij toeval ontdekt toen de archeologen een onderaardse stad onderzochten die in 2014 onder de grote stad Nevsehir werd gevonden.

Het gebied staat bekend om zijn vele enorme tunnelsteden, en de nieuwste vondst – die een oppervlak van meer dan 360.000 m2 beslaat – werd ontdekt tijdens werkzaamheden aan een stadsvernieuwingsproject in Nevsehir.

Kerk zit vol aarde

Grote delen van de kerk zijn vervallen, en veel muren zijn ingestort door eeuwen van sneeuw en regen. De kerk zit dan ook voor een belangrijk deel vol aarde.

De Turkse archeologen zijn nog bezig zich een beeld te vormen van het hele complex, en hebben tot nu toe het voorste deel van de kerk uitgegraven.
Daar troffen ze een aantal opvallend goed bewaard gebleven religieuze muurschilderingen aan.

Muurschilderingen zijn uniek

'We hebben tot nu toe pas een paar schilderingen blootgelegd, maar er zullen er meer tevoorschijn komen naarmate er grond verwijderd wordt. In het voorste deel van de kerk zijn afbeeldingen gevonden van de kruisiging en de hemelvaart van Jezus. Andere schilderingen tonen de apostelen, verschillende heiligen en de profeten Mozes en Elisa,' zegt de archeoloog Ali Aydin in de Turkse krant Hürriyet.

De onderzoekers zijn vooral onder de indruk van de afbeelding waarop Jezus ten hemel stijgt, terwijl verloren zielen om hem heen gestraft worden.

Volgens de experts is dit werk uniek omdat er nooit eerder een vergelijkbare scène uit dezelfde tijd in een andere kerk is gevonden.

Opgraving staat even stil

Tot nader order zijn de opgravingen stilgelegd: de archeologen zijn bang dat het vochtige winterweer de oude schilderingen zal beschadigen.

Het werk wordt in de lente hervat, en de onderzoekers hopen dat er meer muurschilderingen in andere delen van het gebouw worden aangetroffen.

De muurschilderingen in de oude kerk leveren mogelijk nieuwe kennis op over de vroegste geschiedenis van het christendom.