Tempeltunnel leidde naar 50.000 grafgiften

Een tunnel onder een tempel in de ruïnestad Teotihuacán verbergt een belangwekkende vondst, denken archeologen.

Lasermålinger viser, at flere kamre skjuler sig for enden af tunnelen. Arkæologerne håber, at kamrene er uberørte kongegrave. Udgravningen kan gå i gang, når forskerne har gravet sig igennem tunnelen om ca. et år.

Grafkamer aan het eind van de tunnel

Archeologen die in het piramidecomplex Teotihuacán werken, zo’n 50 kilometer van Mexico-Stad, zijn in een opperbest humeur. Het team onder leiding van Sergio Gómez Chávez heeft namelijk mogelijk een van de grootste ontdekkingen aller tijden in Mexico gedaan.

In 2003 vonden ze een lange tunnel onder de Quetzalcoatl-tempel in Teotihuacán, en na jaren graven hebben ze nu een grote ruimte bereikt. Hier troffen de archeologen maar liefst 50.000 voorwerpen aan, waaronder juwelen, stenen figuren en speerpunten. De objecten zijn rond het jaar 200 n.Chr. begraven, waarna de tunnel afgesloten werd.

Meer unieke vondsten op komst

Volgens de onderzoekers duiden de omvang en de plaats van de vondst erop dat er achter de kamer een aantal koningsgraven liggen.

‘Als je naar het aantal offergiften kijkt, kan ik me nauwelijks voorstellen dat die grafkamers zich ergens anders dan hier bevinden,’ aldus projectleider Gómez Chávez.

De archeologen hebben nu een meter van de ruimte uitgegraven. Het zal naar schatting nog een jaar duren voor de drie kamers blootliggen.

Deze stenen beeldjes zijn enkele van de duizenden grafgiften. Foto: INAH

Tunnel van 120 meter werd bij toeval gevonden

Na hevige stortregens in 2003 ontdekten archeologen een lange tunnel onder de Quetzalcoatl-tempel, die naar koninklijke grafkamers uit de 3e eeuw lijkt te leiden..

Waarom is dit zo belangrijk?

Er zijn nog nooit resten van de oude heersers van Teotihuacán gevonden.

Als er zich koningsgraven aan het eind van de tunnel bevinden, kunnen we meer te weten komen over geloof en rituelen van de indianen.

Video: Bekijk de grafvondsten in de tunnel van de tempel van Teotihuacán

Uit lasermetingen blijkt dat er zich aan het eind van de tunnel enkele kamers bevinden. De archeologen hopen dat het om koningsgraven gaat. Ze zullen meer weten als ze over een jaar door de tunnel heen zijn. Foto: INAH